Какъв ще станеш, когато пораснеш?

Има ли дете, което да не са го питали „Какъв ще станеш, когато пораснеш?”. Въпросът е риторичен. Въпреки това, той е изключително важен през целият ни съзнателен живот.

Докато са все още малки, децата мечтаят смело. За тях светът е място пълно с възможности и лишено от каквито и да е било ограничения. Те вярват, че могат да станат космонавти, пожарникари, доктори, музиканти, спортисти… всичко, за което мечтаят.

В детските мечти намира израз една от най-фундаменталните човешки потребности – да бъдеш всичко, на което си способен.

Годините минават, децата стават възрастни и нещата се променят.

Някои осъществяват мечите си и живеят щастливо. Не казвам, че живеят безоблачно – това е доста наивно разбиране за щастието, но изживяват мечтите си, а това ги изпълва с чувство за смисъл и удовлетворение.

Други, под натиска на живота, погребват детските си мечти. Дори забравят какво е това да мечтаеш. Обикновено хората, които са загубили това детско умение, живеят примирени с онова, което животът им е сервирал.

Разбира се, има милиони хора с незавидна съдба.

Има милиони хора, които не са получили добър старт в живота.

Има милиони хора, които не са се родили със „златна лъжичка в устата”.

Факт, но не и присъда!

От друга страна, има и хора, които не спират да мечтаят да бъдат въпреки всичко. Те са уникални и дават невероятен позитивен пример на всички нас.

Те не се оплакват от реалността. Напротив.

Приемат я и това им дава сили постоянно да пре-откриват детската вяра в себе си, с която продължават да гледат напред към по-доброто бъдеще. Те не спират да виждат със сърцето си какви искат да станат, когато пораснат.

Няма значение дали сме на 20, 30, 40, 50 или 60 години. Всеки ден имаме възможност да израстваме.

Осъзнаем ли този факт, нищо не може да ни спре да действаме в синхрон с детето в себе си и да продължаваме смело да мечтаем да бъдем и да реализираме безкрайния си потенциал.

“Какъв ще станеш, когато пораснеш?” – какво е необходимо, за да живеем с отговора на този въпрос:

Огромна доза “детска” вяра, решителност, упоритост, последователност, здрав разум и много труд. Ала най-вече от нас се иска да продължаваме да пре-откриваме мечтите си, да се впускаме в нови пътешествия, да правим крачка след крачка и да не спираме да вървим по пътя.

Мечтите ни държат живи. Те са израз на най-съкровените ни душевни копнежи и на нашата автентична същност.

Ако искаме да живеем по-щастливо, трябва да продължаваме да мечтаем, да постигаме мечтите си и да откриваме нови и нови.

Добре е по-често да си задаваме този детски въпрос:

– Какъв ще станеш, когато пораснеш?