Как да бъдем невероятни и да подаряваме щастие

Как да бъдем невероятни и да подаряваме щастие? Не е толкова трудно при условие, че имаме желание и познаваме другите по-добре. Ще ви споделя една лична история, чрез която се надявам да успея да ви покажа, че наистина е нещата стоят точно така.

Сутрин се събуждам и изпълнявам любимия си ритуал за щастие. Приготвям си кафе и излизам на терасата. Десет-петнадесет минути се наслаждавам на звучната тишина на природата, на спокойствието, на вкусния аромат на кафето и на преживяването. Малко време за мен, в което просто се отдавам на пълноценното присъствие тук и сега.

Преди няколко дни ми подариха дървена масичка за терасата. Красива и удобна. Останах приятно изненадан.

Откакто се помня, винаги съм обичал гледката на дърво. Действа ми успокояващо и ми създава чувство за комфорт. Така ритуалът ми за щастие стана още по-приятен. Доста сутрини се събуждам с усмивка и с нетърпение да си приготвя кафе и да се насладя на преживяването.

Всеки път когато погледна дървената масичка, си спомням за човека, който ми я подари. Той не ми подари обикновен подарък. Той ми подари щастливо преживяване, което сутрин ме зарежда с позитивни емоции и страхотно настроение. Невероятно.

Ето го и краткия отговор на въпроса “Как да бъдем невероятни и да подаряваме щастие?”:

Ако познавате другия достатъчно добре, имате възможност да подарявате невероятни подаръци, които носят неподправено щастие. Това е цялата тайна: Да познавате другия.

Какво се случва, когато подаряваме без да познаваме?

По статистика всяка година милиони хора по света получават подаръци, от които реално нямат нужда. Така с времето се роди нова пазарна ниша. Хората започнаха да продават в специализирани сайтове ненужните подаръци. Жалко и за двете страни. У нас често казваме, че жестът е това което има значение, но очевидно доста хора не желаят домът им да е затрупан с ненужни неща.

Аз също съм изпадал в подобни ситуации. Да, оценявам жеста, но се чудя какво да правя дадения подарък. Досега не ми се е случвало да продавам, но пък с удоволствие съм подарявал мои подаръци на други, когато знам, че те ще го оценят по достойнство и ще им донесе неподправено щастие. Въпреки това чувството е неприятно.

По-добрият вариант е да познаваме другия и да подаряваме подаръци, които ще осигурят позитивни преживявания и ще донесат щастие. Не е толкова сложно. Ето какво можем да направим преди да подарим подарък:

– Да се осведомим за интересите на другия.

– Да опознаем по-добре другия, като внимателно го/я наблюдаваме и слушаме.

– Да му/й задаваме конкретни въпроси.

– Да попитаме негов/неин близък на какво би се зарадвал.

– Да огледаме домът му/й през очите на детектив…

Опциите са повече от пет. Въпросът е да имаме желание, за да бъдем невероятни и да подарявам не ненужни неща, а щастие.

ПОДАРЯВАЙ ЩАСТИЕ

 

Например аз обичам да купувам и да чета книги. Подари ми книга и бъди сигурен, че си ми подарил щастие. Уловката е, че не обичам да чета всякакви книги. Миналата година посетихме с мой приятел една от любимите ми книжарници и заедно разглеждахме книгите. На него му направи впечатление, че подробно прелистих книгата “Нелсън Мандела: Разговори със себе си”. Споделих му, че ще си я купя следващия месец. Но…

Изпревари ме. След няколко дни се видяхме отново и той ми подари книгата. Как мислите, че се почувствах? Повече от прекрасно.

Да, жестът е важен. Ала когато другият ти покаже, че си е направил труда да ти подари не просто подарък, а подарък, който ще ти донесе щастие, чувството е невероятно.

Чрез подаръците имаме възможност да подаряваме щастие или просто да подаряваме неща, които няма стойност за другия. Бих искал да повторя отново, че тайната се състои в това да познаваме човека, когото сме решили да зарадваме. А изборът, както винаги, е наш.

Жалко е да разполагаме с подобна възможност и да не я реализираме. Опознавайте другите и подарявайте щастие. Това определено е сигурен начин да бъдете невероятни за хората, до които се докосвате.

P.S. В тази статия говоря за материални подаръци, ала има и нематерилани. Чрез тях също можем да даряваме щастие от сърце. Но затова ще поговорим в друга статия. Тук единствено ще спомена, че и в двата случая принципът “Да познаваме другия” си остава валиден и ключов.

Напомняне (още щастливи напомняния ви очакват тук):

Ако наистина искате да сте невероятни и да подарявате щастие, използвайте принципа “Да познаваме другия” при всяка една възможност.