Как да не затъваме в проблемите, а да ги атакуваме

Всеки от нас е имал проблеми. Всеки от нас има проблеми днес. Всеки от нас ще има проблеми утре. Няма как да избягаме от този факт.

Факт, който ние решаваме как да приемаме.

Едни “бягат” от проблемите по най-различни начини, други атакуват проблемите конструктивно. Последните са в много по-изгодна позиция, защото това от което бягаме, рано или късно, ни настига.

“Как да не затъваме в проблемите?” за мен е вторият по важност въпрос. Първостепенният е “Как гледаме на проблемите и как ги приемаме?”. А отговорите на този въпрос ни помагат да ги “атакуваме” и да ги решаваме.

Ключова роля играе нагласата ни. Най-общо избираме между:

1. Негативна нагласа.

Тя блокира вътрешните ни сили, способността ни за адаптация, изобретателността ни, отвореното ни съзнание и подкопава увереността, че можем да се справим. Негативната нагласа повече ни вреди, и дори ни помага да затъваме.

Ето и няколко реплики от вътрешния и външния монолог на хората с негативна нагласа:

“Защо на мен?”, “Отново ли?”, “Докога все така?”, “С какво съм го заслужил/а?”, “Да не би да ми е направена магия?”, “Не издържам вече!”, “Писна ми. Цял живот само проблеми!”…

2. Позитивна.

Хората с позитивна нагласа изповядват различни убеждения, вярвания и принципи. Ето и някои от тях:

– Приемат факта, че проблемите ни съпътстват постоянно. Това им вдъхва естествено спокойствие, когато се изправят пред поредната трудна ситуация.

– Гледат на проблемите като предизвикателство и възможност за позитивен растеж.

– Проблемите за тях са шанс да покажат, най-вече на самите себе си, на какво в действителност са способни, като на шанс да разширят границите на личността си и като на шанс да станат още по-устойчиви.

– Гледат на проблемите като на лабиринт, а не като на задънена улица. От последната няма изход, а от лабиринта има.

– Проблемите ги вдъхновяват и мотивират за действие. Защото знаят, че без тях ежедневието е скучно, еднообразно и монотонно.

– Не се страхуват от неизвестното. Впускат се в него и се наслаждават на тръпката.

– Вярват с цялото си сърце, че проблемите не са “срещу тях”, а че са “за тях”.

Нагласата е солидният фундамент, върху който изграждаме своя по-добър живот. Ала също толкова важно е да действаме умно.

Само при това условие можем да използваме трудните моменти и ситуации, като възможност да се превръщаме във все по-автентична версия на самите себе си и да продължаваме да реализираме уникалния човешки потенциал, заложен в нас.

Позитивната нагласа и умните действия ни позволяват да използваме дара на проблемите в наша полза.

Как да не затъваме в проблемите, а да ги атакуваме?

Първата и най-важна стъпка е да развиваме и да продължаваме да развиваме позитивна нагласа към предизвикателните ситуации, независимо колко ни е трудно. А позитивната нагласа ще ни движи напред и ще ни вдъхновява да действаме и да упорстваме.

Звучи лесно. Да, така е. Думите са лесни. Обаче въпросът “Правим ли правилното за нас?” ни предизвиква да прегърнем трудното.

И не ние питаме. Животът пита нас.

Още една възможност да живеем автентично, да бъдем честни към себе си и да се радваме на вътрешна хармония. За мен това е най-доброто изходно положение. Останалото са конкретни техники, които могат да ни подкрепят по пътя към по-добрия живот.

И това е втората стъпка: Да атакуваме проблемите, въоръжени с позитивна нагласа и ефективни техники за справяне. Ето и някои от тях, за които съм се убедил на базата на моя личен опит, че вършат работа:

1. Забравяне за проблема за известно време: Проблемите ни съпътстват като нашата сянка. Затова навикът да живеем с тях ни позволява да изживяваме всеки ден пълноценно. Ако всеки път чакаме да решим даден проблем, за да живеем по-щастливо, вероятно ще чакаме вечно. Същността на този навик е да позволяваме на проблема да си почива от нас и ние да си почиваме от него, а докато почиваме, нека се занимаваме с дейности, които ни даряват с щастие. Този навик изисква от нас да дисциплинираме съзнанието си и да си напомняме, че този момент е всичко, с което разполагаме. Идеята е да присъстваме на сто процента в момента, да сме изцяло потопени в него, да го преживяваме напълно. Почивката прави шампиона.

2. Промяна на гледната точка: Баща ми винаги ме е обичал с цялото си сърце. Аз също. Просто на него му беше трудно да показва любовта си. Имахме трудни отношения, защото и двамата сме чепати характери. След години осъзнах, че той не знаел как да показва, че ме обича безрезервно – трудно детство, никога е нямал баща до себе си, винаги се е борил сам и всичко е постигал със собствени усилия. А аз имах баща, дом, сигурност, подкрепа, любов. Това ми помогна в по-зряла възраст да осъзная защо е такъв и да го приема с всичките му недостатъци. След като промених гледната си точка нашите отношенията също се промениха. Стоплиха се и започнахме да се наслаждаваме на нашите моменти. Той не се промени до самия край. Аз промених гледната си точка и това ни помогна да бъдем по-щастливи заедно.

3. Генериране на алтернативни решения: Всеки от нас е надарен с творчески потенциал. Въпросът “Какво друго мога да направя?” ни стимулира да събудим този потенциал. Ако почувствате, че затъвате в даден проблем, спрете и си задайте този въпрос. Задавайте си го и оставете съзнанието ви да ражда свежи идеи. Записвайте ги, и накрая ще можете да прецените на коя от тях да дадете шанс и да я превърнете в алтернативно решения. Все пак пътят към върха не е само един, нали!?

4. Съветване с компетентен приятел: Аз, ти, той, тя притежаваме уникален опит. Разговорите с другите ни позволяват да се допитаме до тяхната мъдрост. Тук най-важното е да не приемаме сляпо съветите на другите. По-важното е да използваме критичната си преценка и да решаваме сами. Отговорността винаги е само наша. Обичам да слушам и да отсявам.

5. Поддържане на отворено съзнание: Проблемите ни карат да се фокусираме, а това стеснява съзнанието ни. Така ние не забелязваме хиляди неща, дори самите те да ни се навират в очите. Психолозите използват термина “тунелна визия”. Задачата ни е да излезем от тунела и да погледнем цялата необятност. Колкото по-отворено е съзнанието ни, толкова повече започваме да обръщаме внимание на скритите взаимовръзки, да ги осъзнаваме и да позволяваме на “Аха-моментите” да ни се случват.

6. Проба, проба и пак проба: Дадено решение може да работи. Може да работи за известно време и след това да спре да дава желаните резултати. Дадено решение може да не работи. И в двата случая най-добрият подход е да продължаваме да пробваме. Ако всеки път правим едно и също нещо, е наивно да очакваме различни резултати. Всяка нова проба е нова възможност. Чрез всяка нова проба трупаме безценен опит и правим крачки напред и подхранваме вярата в себе си.

Не сме създадени да стоим на едно място. Все пак не сме дървета. Нашето призвание е движението.

Пробвайте отново и отново, докато не намерите най-доброто решение към момента.

Как да не затъваме в проблемите, а да ги атакуваме?

Най-важното е да си напомняме, че ние разполагаме с всички ресурси, за да вървим напред и да решаваме проблемите пред нас, да посрещаме уверено предизвикателствата и да се справяме с трудните ситуации. Колкото по-често избираме да не бягаме, а да атакуваме, толкова по-добри ставаме. Последното ни осигурява конкурентно предимство.

Ако почувствате че затъвате, вдъхновете се и действайте умно. Всяко действие се брои. Всяко!