Как да рискуваме умно и да успяваме

“Рисковете са важна част както от бизнеса, така и от живота. Ако не поемате рискове, няма да успеете”. Това споделя мултимилионерът Ричард Брансън в книгата “Бизнес отвъд ограниченията”.

Изглежда, че хората, които са постигнали големи успехи, са по-склонни да поемат големи рискове. Да, така е. Но …

Има едно “Но”, от което зависи разликата между успеха и провала. И всеки, който иска да рискува, независимо дали в сферата на бизнеса или в живота, е по-добре да се съобразява с това важно “Но”.

Ето как продължава съветът на Ричард Брансън:

“Преди обаче да поемете определен риск, трябва да сте напълно наясно с него. Необходимо е да сведете риска до минимум. И е нужно подробно да си изясните какво ще бъде положението, ако всичко се провали”.

Монетата винаги има две страни. След като сте решили какво искате да постигнете, е време да обърнете страната и да разиграете “най-лошия възможен сценарий”.

Този подход ви позволява систематично да намалявате риска, заложен във всяко едно начинание. Успелите хора знаят, че хазартните решения не са най-ефективният начин за постигане на успех. Дори когато взимат решения с голям залог, най-добрите предприемачи са по-консервативно настроени.

След като сте разиграли “най-лошия възможен сценарий”, е време да определите размера на загубата, която сте готови да поемете в случай на провал.

В света на бизнеса този принцип се нарича “принцип на приемливата загуба” (affordable-loss principle). Проста, но работеща концепция.

Прилагайки я в своите начинания, можете да реализирате мечтите си и да постигнете успехи, с които да се гордеете, без да допускате евентуален провал да ви завлече на дъното. Прилагането на принципа на “приемливата загуба” също така ви служи като гаранция, че дори и да не успеете, утре ще имате възможност да продължите наново и ще останете в играта, което е залог за дългосрочен успех.

Хората, които поемат необмислени рискове и се провалят, са по-склонни да се откажат от реализирането на добри възможности. Те или дълго време не могат да се съвземат от загубата (например работят на две места, за да могат да погасяват месечната вноска към банката), или започват да вярват в негативни мисли като “Опитах, но не се получи”, “Не съм роден за предприемач”, “Аз не съм за тази работа”.

След това дори да имат пред себе си страхотна възможност, не се решават да я сграбчат. Болезненият опит ги спира. Тяхната себеефективност – вярата в собствените им възможности да постигат желаните резултати, е трайно намалена. Това ги прави пасивни.

Рискувайте умно и създавайте стойност. Осъществявайте мечтите си и подобрявайте живота си.
Да, това е сигурна рецепта за постигане на лично удовлетворение и щастие. Но пак искам да повторя – правете го умно. Така в случай на неуспех бързо да можете да се отърсите от загубата и да продължите.

Ако паднете в дупката на неуспеха, бъдете сигурни, че под вас има мека възглавничка, от която да отскочите дори по-нависоко от предния път.

Да имаш идеи, да имаш смелостта да рискуваш и да работиш усилено за реализирането им е сигурен начин да подобряваме живота си, да постигаме лично удовлетворение и да освобождаваме все повече от личния си потенциал. Лично за мен си заслужава да бъде творци на собствения си живот.

За да успяваме се нуждаем и от добри практики, които да ни предпазват и да ни позволяват да вървим напред стъпка по стъпка.

Надявам се препоръката на г-н Брансън да ви бъде от полза и да ви помогне да бъдете по-успешни и по-щастливи.