Как да се сдобием с яки топки – препоръките на Лари Уингет

Трябва да имаш яки топки – това е заглавието на една от книгите на Лари Уингет. Освен заглавие е и чудесно напомняне, че малко или много сме се размекнали и си сърбаме попарата. Това беше първата книга на Лари, която прочетох и веднага разбрах, че сме от една кръвна група.

Сега редовно си общуваме. Но това е между мен и него. Тук искам да ви представя съкратената рецепта „Как да се сдобием с яки топки“. Давам думата на Лари.

Промяната на света започва от отделния човек. Когато промених себе си, се промени и начинът, по който се справях със света. Не е необходимо да бъдете шумен човек, едър човек или отворен човек. Достатъчно е да отстоявате себе си. Когато отстоявате себе си и се сдобиете с топки, останалото бързо си идва на мястото. Конкретни неща, които бихте могли да направите , за да се сдобиете с топки:

Не си мълчете!

Озвучавайте мислите си, не ги потискайте в себе си. Със сигурност ежеседмично ще се оказвате в ситуации, при които някой се опитва  да се възползва от вас или от някой друг. Учтивата, но изречена с твърдост дума, също е могъщо оръдие. Пробвайте! Говорете уверено и целенасочено.

Престанете да използвате езика на слабаците

Престанете да казвате: „Аз мисля“, когато всъщност знаете. Ако го знаете, просто го кажете. „Аз мисля“ е белег за нерешителност. Престанете да мислите и започнете да знаете! Или още по-абсурдното „по моето скромно мнение“. Откъде накъде вашето мнение ще бъде скромно? Ако имате мнение, просто го изкажете и се гордейте с него! Или да кажете „извинете“, без да сте прекъснали някого, без да сте се сблъскали с някого, без да сте кихнали, без да сте се оригнали и без да сте пуснали гълъбчето. За какво точно се извинявате, моля ви се? Че съществувате?

Научете се да говорите добре!

Говорете правилен, книжовен и верен в граматично отношение език. Мнението ви губи напълно тежестта си, когато кажете: „Тъз гудина картофът е мно’оефтин“. Същото важи и за писането. Усвоете правилата и ги привърнете в нормална част от вашата комуникация.

Говорете по същество!

Случвало ли ви се е да попадате в разговор с някого, за когото ви се иска да имате дистанционно и да можете да го пуснете на бързи обороти, за да стигнете по-скоро до най-главното? По-голяма част от живота ми е минала в точно такива мечти. Говорете по същество! Повечето хора не са в състояние да стигнат до същността на мисълта си и след милион думи.

Кажете ясно какво искате

Не си мислете, че хората автоматично се сещат какво искате. Не си въобразявайте, че другите са в състояние да четат мислите ви. Не се надявайте, че онова, което искате, ще ви падне в ръцете по магически начин. Кажете си го ясно! Когато искате повече, искайте повече на глас! Искайте повече и от околните, и от себе си.

Престанете да се извинявате

… че казвате истината.

Не по-зле от всички вас знам, че никой не обича да чува истината. Затова лично на мен ми трият доста сол на главата, задето говоря истината. Но на мен не ми пука, че животът понякога ми е пресолен. Да не ви пука и на вас!

… за това, което сте.

Освен, ако не сте глупак, разбира се. В този случай обаче не се извинявайте, а просто престанете да бъдете тъп задник!

… за това, че съществувате.

Престанете да се извинявате за мислите си, започвайки изявлението си с изрази като „Съжалявам, обаче …“ За какво, по дяволите, съжалявате? Задето не сте съгласни с другия ли? Задето си позволявате да изказвате собствено мнение? Или задето изобщо имате собствено мнение?

Започнете отново да съдите хората

Да съдиш другите, е свързано с това да имаш позиция по въпроса, да знаеш кое е правилно и кое – не. Затова обърнете гръб на превзетия страхливец у вас и започнете отново да съдите хората. Ако нямате нищо против да се съизмервате спрямо същите стандарти, въз основа на които държите отговорни другите, дерзайте и ги съдете! Без отсъждане би настанал истински хаос. Нямам предвид да съдим стойността на даден човек и дали става нещо от него, но действията му са вече съвсем друга работа.

Престанете да смятате, че светът се върти около вас!

Защото не се върти. Това може да дойде й като гръм от ясно небе за някои от по-егоцентричните сред вас. Но съм сигурен, че всички ще се изненадаме да разберем колко малко всъщност мислят околните за нас.

Да не ви пука!

Със сигурност трябва да започне да ви пука за ужасно много неща, на които в миналото не сте обръщали никакво внимание. Неща като финансово положение, работната ви етика, здравето ви и онова, на което се учат децата ви. Но същевременно има и редица други неща, за които трябва да престане да ви пука. Като например какво мислят другите за вас. Или какво ще кажат хората. Докато говорите и вършите правилните неща и винаги оставате верни на себе си, на онези, които обичате, и на нещата, в които вярвате, мнението и приказките на другите за вас нямат никакво значение!

Бъдете искрени

Искреността е не само най-добрата политика – тя е единствената възможна политика! Ако държите да ви познават като човек, който има здрави топки, излезте напред, кажете истината и да не ви пука за последствията!

Никога не търсете извинения

Хората с топки си имат причини за нещата, които не се получават, хората без топки предлагат извинения. Хората с топки признават причината за неуспеха и същевременно поемат пълна отговорност за резултата. Те не си губят времето да търсят вината у някого другиго. Вместо това предприемат необходимите стъпки, за да поправят ситуацията.

Не хленчете

Вие имате проблеми. Аз имам проблеми. Всички имаме проблеми. Голяма работа! Посочете ми човек, който няма проблеми! Престанете да споделяте, да „туитвате“ или да „поствате“ във Фейсбук всяка отделна глупост или гадост, която ви се е случила! На никого не му пука за вас! Казват, че им пука, но всъщност не дават и пет пари за проблемите ви! Гаранция!

Отминете с високо вдигната глава

Заредете се със смелост и готовност да отминавате, загърбвайки хора, ситуации, работни места, организации, групи и връзки, които не ви приближават до целите ви. Не можеш да преминеш на горното стъпало, докато продължаваш да държиш единия си крак върху долното.

Не бъдете чак толкова толерантни

Да уточним: трябва да бъдете толерантни към онова, което хората са, но към действията им бъдете нетолерантни! Важно е да не ескалираме грубостта, а да реагираме с искания за бързи, твърди и решителни действия. Едва когато превърнем този тип реакция в нещо систематично и когато сме готови да отговорим на предизвикателствата, ще започнем да обръщаме посоката на тази невероятно отблъскваща тенденция в нашето общество.

Бъдете наясно кога и къде да сложите чертата

Когато онова, което искате да направите, нарушава правата на друг, сложете чертата и си стойте от вашата страна. Когато някой друг наруши вашите права, сложете чертата и не му позволявайте да я пресича.

Това е само половината от рецептата. Има достатъчно за размисъл и за действия, ако искате да имате яки топки. Очаквайте и другата половина. Езикът на Лари е парлив, но гласът му е разумен. Ако нещо от прочетеното ви ядосва, какво ли би могло да означава това?