Как да станем по-решителни в 4.5 стъпки

Решителността е качество, което изключително ни помага да живеем по-добре, по-успешно и по-щастливо. Как да станем по-решителни?

Отговорите на този въпрос ни предизвикват да действаме и да се усъвършенстваме. Всичко започва с решението да решим да сме по-решителни. Това е твърдата основа, на която стъпваме.

А стъпка 1 едно е да си поставим за цел да взимаме колкото се може повече самостоятелни решения. 

По този начин ние тренираме мускулите на решителността и с всяко решение ги укрепваме. Моята препоръка е да започнем от най-лесните и да продължим към по-трудните. Няколко примера за лесни решения:

– Какво да приготвя за вечеря? Не питайте никого. Помислете и действайте.

– Кой филм да гледам довечера? Ако сте абонати на “Netflix” (аз съм), разнообразието от филми определено ще ви затрудни.

– Къде да зареда с гориво автомобила си? Ние сме хора на навиците. Затова е добре от време на време да внасяме малко свежест.

– Кое заведение да посетим с приятелите ми? Дайте предложение.

– Коя книга да си купя този месец? Отново разнообразието ни поставя в по-трудно положение. Но важното е да решим.

На този етап мащабът не е от значение. Честотата е по-важна. Защото…

Всяко взето решение ни прави по-решителни личности.

Изправени пред необходимостта да вземем решение, често се консултираме с другите. Надяваме се да ни дадат допълнителна информация, която да ни помогне да преценим кое решение е най-доброто за нас към момента.

Стратегията определено е ефективна.

Моя милост нищо не разбира от техника. Затова когато последния път си купувахме телевизор, се посъветвах с приятел. Голям експерт, който може да те зарине с полезна информация. Благодарение на него решението беше взето бързо и сега сме доволни от покупката.

Как да станем по-решителни – стъпка 2:

Опитайте за известно време да не се съветвате с приятели. Разчитайте само на себе си. Дори това да ви е досадно и да осъзнавате, че се налага да инвестирате повече време.

Полезно е и в дългосрочен план. Защото има решения, които само ние можем да вземем, без значение какво ни казват другите.

Нашите приятели и познати имат свой опит, мнение, гледни точки, ала никой не знае какво е най-добре за нас. Уникални сме.

Преди време реших да специализирам “Позитивна терапия” и да продължа да се развивам като професионалист. След две висши образования непрекъснато ми задаваха въпроса “Докога ще учиш?”.

Когато споделя, че почти всяка сутрин в 7’00 часа отивам в залата да тренирам, често чувам “Ти си луд?”.

Мнението на другите е само мнение. Всяко самостоятелно решение ни учи да опознаваме себе си да следваме себе си.

Още един пример:

Наскоро се абонирах за “Netflix”. С никого не съм говорил на тази тема. Как взех това решение?

Обичам да гледам филми и един от най-неприятните моменти е да сменям каналите по телевизията в търсене на интересен филм. Чувствам се зависим и невинаги попадам на нещо подходящо за гледане. За рекламите, които прекъсват удоволствието ми, няма какво да говоря.

В “Netflix” намирам богато разнообразие, няма реклами и чувствам, че разполагам с повече свобода. Така взех това решение.

Как да станем по-решителни – стъпка 3:

От горния пример се вижда, че за да взимаме самостоятелни решения е нужно:

– Да знаем какво искаме.

– Да знаем какво не искаме.

– Да преценим как може да постигнем това, което искаме.

– Да преценим как да избегнем това, което не искаме.

– Да го направим.

Близките, приятелите, колегите и познатите често не са съгласни с нашите решения. Нормално. Уникални сме.

Поради тази причина очаквам коментари против моите решения – “Ти си луд?”, “За какво ти е това?”, “Как ще даваш двадесет лева за “Netflix”?”…

Подобни изказвания могат да ни разколебаят. Но ако знаем своите причини, вероятността това да се случи, драстично намалява.

Как да станем по-решителни – стъпка 4:

Отстоявайте решенията си пред вас и пред другите.

Идеалната възможност за това е, когато ви поднесат изказвания от типа “против”. Изложете вашите аргументи с усмивка. Не се отбранявайте, просто споделяйте защо сте взели дадено решение.

Колкото повече постъпваме по този начин, толкова повече се учим да държим на себе си и на своето мнение. Също така се учим да мислим самостоятелно и да противодействаме на социалния натиск.

Напомняйте си, че мнението на другите е само мнение. Може да са прави, може да не са прави, може да са прави отчасти, но само ние знаем със сърцето си кое е най-доброто за нас. Щом сме убедени, винаги би следвало да споделяме своите аргументи и да свикваме все повече да отстояваме своите решения.

Да обобщим казаното дотук:

За да ставаме все по-решителни, е добре:

– Да взимаме колкото се може повече самостоятелни решения, като се придвижваме от по-лесните към по-трудните.

– Известно време да не се съветваме с никого. Нека да разчитаме само на себе си. Нека да си даваме време за размисъл и след това да действаме.

– Да поглеждаме в сърцето си и да откриваме личните ни причини, които ни дават достатъчно основание да вземем дадено решение.

– Да отстояваме решенията си без да се отбраняваме, а просто с усмивка да споделяме личните ни причини.

След като си дадем достатъчно време и укрепим мускулите на нашата решителност, е време за следващата стъпка.

Как да станем по-решителни – стъпка 4.5:

Последната стъпка е да носим отговорност за решенията си.

Да, ние сме свободни когато правим избор, но сме “роби” на последствията.

Дълбоко в себе си знаем, че невинаги сме прави. Знаем, че решението ни може да е повече грешно, отколкото правилно. Освен това често попадаме в ситуации, в които ни липсва информация, и се налага да решаваме в състояние на несигурност.

Това определено плаши. И затова някои хора предпочитат да чакат инструкции, указания и готови решения. Отговорността тежи. Определено тежи.

За да станем по-решителни и да използваме потенциала си, трябва да умеем да носим нашата лична отговорност.

Ако я прехвърляме, никога няма да станем по-решителни и никога няма да реализираме своите възможности на сто процента. Би било жалко.

За мен е въпрос на избор дали да носим отговорността или не. И става по-лесно когато можем кратко и точно да споделим валидни аргументи защо сме решили да постъпим по определен начин.

Тук на помощ идват и ръководните ни житейски принципи. Благодарение на тях, в множество ситуации, можем да вземем дадено решение със спокойно сърце и да го отстояваме.

Нашите самостоятелни решения са възможност да реализираме себе си, да ставаме по-добри и да допринасяме. Затова си струва да продължавам всеки ден да тренираме и укрепваме мускулите на своята решителност.

Как да станем по-решителни?

Споделих с вас моите 4.5 стъпки. Вярвам, че отговорите на въпроса не се изчерпва с тях. Затова нека да останем търсачи и да продължаваме да градим своя по-добър, по-успешен и по-щастлив живот.

Заслужаваме го!