Кой е казал, че ще бъде лесно

Хиляди обещават бърз успех и гарантирано щастие. Гласовете им звучат от всички посоки и са доста примамливи. Често от нас се иска да се разделим с определена сума пари и в замяна ще получим “магическата формула” в пет-десет стъпки.

Ако случайно не постигнем бърз успех и трайно щастие, то най-вероятно не сме следвали точно инструкциите. Проблемът е в нас.

Последното е вярно само и единствено, ако вярваме на подобни глупости. Ако се блазним и търсим кратки пътища към благоденствието, то наистина проблемът е в нас.

Съществуват ефективни начини и доказано работещи практики, но не и магически решения.

Затова колкото по-ясно осъзнаваме, че никога няма да бъде лесно, толкова по-лесно ще ни бъде.

Скоро имах невероятното удоволствие да се насладя на мноноспектакъла на Камен Донев „Народно творчество“. Останах повече от възхитен.

Той играеше, говореше, пееше, танцуваше и забавляваше пълната зала повече от два часа без да спре за миг. Уникален.

След края на моноспектакъла ентусиазирано обсъждахме представлението. Някой каза, че Камен Донев е невероятно талантлив човек.

Бум! Това е една от най-любимите ми теми.

Съгласен съм, че той е надарен от съдбата. Но знам че само талант не стига.

Често си позволяваме лукса да забравяме колко къртовски труд полагат надарените хора във времето, за да шлифоват дарбите си и да ги превърнат в стойностно изкуство независимо с какво се занимават.

Ето и един пример:

Камен Донев танцуваше и след края на всеки танц продължаваше да говори без да е задъхан. Това означава само едно: той е в супер добра форма. А формата изисква постоянна поддръжка.

С примера си Камен Донев ни показа, че талантът си е талант, а останалото е здрава, умна и дисциплинирана работа.

Възхищавам се на всеки, който е загърбил бързите и лесни пътища.

Възхищавам се на всеки, който е решил да запретне ръкави и да тръгне по стръмния път.

Възхищавам се на всеки, който полага усилия година след година и благодарение на това дарява своето изкуство на света.

Кой е казал, че ще бъде лесно? Не знам.

Обаче определено заслужава един здрав шамар, за да осъзнае (в тези думи има и леко чувство за хумор; насилието не води до нищо добро), че с насаждането на подобно убеждение повече вреди.

За себе си съм решил, че стръмният път е най-краткият път. Не искам и не очаквам да постигам всичко лесно-лесно. Не искам и не очаквам да постигам всичко бързо-бързо.

Искам и се стремя да развивам постоянно правилната нагласа, необходимите качества и умението да избирам верните пътища, за продължавам да реализирам потенциала си и да правя своето нещо по възможно най-добрия начин.

Надявам все повече хора да избират най-доброто за тях в дългосрочен план и да не забравят че всичко стойностно се постига с много умна работа, вдъхновение, отдаденост, дисциплина и постоянство.

Залогът не е никак малък. Никак.

В крайна сметка ние решаваме дали ще развиваме своите дарби ден по ден и дали ще предлагаме своето изкуство на света. С други думи, ние решаваме дали да живеем пълноценно.

Кой е казал, че ще бъде лесно? 

Наистина не знам. Ала със сигурност знам следното:

Ако забравим за лесните пътища, ако живеем и работим с вдъхновение, ако избираме стръмното, то шансовете са на наша страна.

Убеден съм, че това е един от най-сигурните начини да живеем по-добре, по-успешно и по-щастливо.