Как да се измъкнем от порочния кръг на колебанието

Колебанието ми напомня на човек, който се е качил в колата си, настъпва газта и моментално удря спирачката. Тъкмо да тръгне, той спира.

След това пак прави опит да тръгне и отново спира. Оказва се, че поради някаква причина вместо да тръгне по пътя, той буксува на едно място.

Когато вървиш – върви. Когато седиш – седи. Преди всичко не се колебай.” – Юн-Мън

Липсва му решителност да натисне газта и да потегли, а когато дойде време да натисне спирачката и да спре. Между импулса да действа и преминаването към действие се намесва колебанието – коефициент на полезно действие нула.

Обичам да чета книги. В момента на бюрото ми седят шест книги, които съм започнал да чета. Тъй като всичките ми са интересни, започвам да чета една от тях, след малко осъзнавам как съзнанието ми казва “Остави тази, вземи другата.”

Чувствам, че колебанието ме завладява и ми пречи да се фокусирам. Коефициент на полезно действие нула. Време бе за промяна.

Реших да бъда търпелив, да взема една книга и да не я оставя докато не я прочета. Тогава да премина към следващата и така нататък. Убеден съм, че по този начин ще прочета книгите по-бързо, по-задълбочено и ще извлека повече ползи.

Понякога колебанието ни е предизвикано от твърде много стимули, които привличат вниманието ни.

В моята ситуация реших да взема твърдо решение и да се придържам към него. Засега се получава.

Една от предпоставките за ефективно изпълнение е да посвещаваме достатъчно неразпокъсано време на една единствена задача. Когато чета, чета само една книга.

Разбира се, колебанието ни може да е предизвикано от други причини. Например поставили сме си дадена цел, започваме да работим за реализирането й, но в един момент осъзнаваме как в нас нахлуват съмнения като “Заслужава ли си?”, “Ще успея ли?”, “Ще се справя ли?”…

В подобни ситуации зад колебанието прозира вътрешната ни несигурност в нашето начинание и недостатъчната убеденост, че можем да се справим. Започваме да приличаме на шофьора, който натиска ту газта, ту спирачката. В крайна сметка оставаме на едно място, въпреки желанието ни да се придвижим напред.

Несигурността, която подхранва колебанието ни, е вид защитен механизъм, който има за цел да ни предпази от евентуален провал. Но ако се замислим, най-сигурният начин да се провалим, е като не правим това, което искаме да правим.

Не се проваля този, който не действа. Затова пък именно той никога не успява.

И така, втората причина за колебанието ни може да е страх – от провал или от успех, в дъното на които е вероятно да открием недостатъчно висока самооценка за самите себе си и недостатъчна вярва в собствените ни възможности.

Как да се измъкнем от порочния кръг на колебанието?

Първо следва да помислим кое ни кара да се колебаем.

Ако колебанието ни е предизвикано от излишеството на стимули, нека да определим приоритетите си, да проявим търпение и последователност. Тогава е по-вероятно да се справим по-бързо със задачите пред нас, отмятайки ги една по една.

Ако колебанието ни е предизвикано от страх (било от провал, било от успех), нека да помислим дали това ни помага. Нека да осъзнаем, че провалът е неизбежен и няма съвършени неща и хора.

По-добре е да направим най-доброто, на което сме способни, и ако не сме доволни от резултата, да извлечем съответните поуки. Този подход ще ни позволи да се усъвършенстваме в движение и да ставаме все по-добри.

И последно, смятам, че е въпрос на навик да се научим да действаме решително.

Планираме, действаме, анализираме резултата и извличаме поуките, благодарение на които ще подобрим изпълнението си следващия път. По този начин няма да позволим перфектното да стане враг на доброто или достатъчно доброто.

Решителните действия, след като сме определили какво искаме, след като сме планирали действията си, са чудесен гарант за реализирането на съкровените ни желания и цели. Както казват морските капитани “Пълен напред!”, и да не забравяме, че винаги имаме възможност да коригираме курса.

Независимо накъде сте се устремили, преди всичко не се колебайте. Давайте най-доброто, на което сте способни в този момент, и знайте, че в следващия вие ще бъдете още по-добри.

Изберете посоката си и действайте решително.