По кривата на щастието

Наскоро прочетох книгата „Кривата на щастието“ на Иво Иванов. Самото заглавие за мен е гениално измислено. Представете си щастието като крива.

Започнете съзнателно да гледате на щастието като крива. Започнете съзнателно да се отнасяте към щастието като крива. Така ще си помогнете сами да живеете по-щастливо.

Ако гледаме на щастието като на възходяща права, ще останем разочаровани. Гарантирано!

Както има ден и нощ, така в живота всички ние преминаваме през различни моменти, етапи и периоди. Някои от тях са в долната част на кривата, а други са в горната.

Да си щастлив, когато ти се случват хубави неща, е лесно. Да си щастлив, когато всичко върви според твоите планове, е лесно. Да си щастлив, когато кривата на щастието те е вдигнала високо, е лесно. Съгласни ли сте?

Да запазиш вярата, лъчезарния поглед, усмивката и страстното желание за действие, когато си в долната част на кривата на щастието…, виж, това е по-трудно. Тези, които са усвоили умението успешно да преминават през долната част част на кривата, разполагат с невероятно предимство.

Именно те са хора, на които се възхищаваме. Слушаме, четем и се вдъхновяваме от техните истории. Разказваме ги на драго сърце. Защо? Вероятно защото знаем, че кривата на щастието действа неумолимо. Та нали самите ние я познаваме толкова добре!

Как да използвам всичко това в своя полза, за да живеем по-щастливо днес и утре?

Представете си, че сте в най-горната част от кривата на щастието.

Как изглеждате?

Какво виждат околните у вас?

Как се държите?

Как говорите?

Какво мислите?

Какви са убежденията ви?

Какво бихте споделили с другите, ако разполагате с три минути, в които да им разкриете своята тайна?

Отговорете на тези въпроси писмено и ще разполагате с вашата лична рецепта какво да правите, когато се намирате в долната част на кривата на щастието. Знам, че точно в този момент е най-трудно. Но също така знам, че точно в този момент какво правим има най-голямо значение.

Щастието не пада от небето. Щастието се състои в дейността. Използвайте потенциалната сила на вашето вътрешно знание и умело се движите по извивките, които капризната крива ни чертае.

Ако имам правото да кажа едно-единствено изречение, то ще бъде следното:

– Където и да се намираш по кривата на щастието, погледни нагоре и направи още една крачка напред.