Маркетинг на позволението и две целувки бонус

Днес все повече компании и предприемачи разчитат на концепцията наречена “Маркетинг на позволението” – (Permission marketing). Защо ли?

Агресивното предлагане не е единствената валидна алтернатива и освен това все повече губи от своята ефективност.  В едноименната книга Сет Годин подробно споделя какво е маркетинг на позволението, как да го прилагаме и защо е важно все по-малко да разчитаме на маркетинга на прекъсването (interruption marketing).

Разликата между маркетинга на прекъсването и маркетинга на позволението

При маркетинга на позволението разчитаме на съгласието на клиента да взаимодействаме с него. Например абонирате се да получавате моите статии. Вие сте ми позволили да ви изпращам имейли. Имам вашето позволение. Без него всеки имейл е спам – прекъсване и дори нахлуване в личното ви пространство.

Благодарение на позволението непознатия се превръща в познат и, ако е доволен, може да даде още едно позволение. Например бих могъл да изпратя анкета и да помоля абонатите на shtastieto.com да отговорят. Използвам първото позволение, за да получа следващото. В бизнеса целта е да предлагаме ползи и да увеличаваме степените на позволение.

Важно е да се каже ясно, че другият винаги разполага с опцията да прекъсне взаимодействието и да оттегли своето позволение. Това създава доверие и сигурност – две потребности, които са фундаментални за нас.

Концепцията на маркетинг на позволението е семпла

Аз имам какво да предложа и се стремя да получа твоето позволение. Идеята е ти и аз да печелим. Първото и най-важно нещо е да имаме какво да предложим, а след това да целта е да получим позволение да го предложим. Ако другият е удовлетворен и получава стойност, позволението започва да дава резултати.

Концепцията е гениално семпла. Гениална?

Да, точно така. Тя се съобразява с човешката природа. Ние сме социални същества и изпитваме потребност да се свързваме, да общуваме, да споделяме. Но… ето голямото „Но“.

Удовлетворяваме потребността си с познати хора, на които имаме доверие. Ако ме спрете на улицата без да ви познавам и ми предложите супер изгодна сделка, най-вероятно ще се провалите. Нахлувате в живота ми, прекъсвате ме и ми предлагате. За мен вие сте непознат. Как да ви имам доверие?

Ако обаче добре се познаваме, изпитвам доверие към вас и ви смятам за експерт, резултатът би могъл да е коренно различен.

Целта е да превърнем непознатите в познати. Да изградим пространство, изпълнено с доверие и уважение. Това е основата. Върху нея се разгръща взаимодействието между нас и имаме възможността да прилагаме стратегията „печеля-печелиш“.

Наистина концепцията е гениална и предлага „добавена стойност“

С лекота можем да я прилагаме както в бизнеса, така и в ежедневието ни, за да изграждаме процъфтяващи отношения с другите.

Тази сутрин целунах сина си преди да тръгна за работа. Предлагам му целувка. Вече бях на вратата, когато той ме върна с думите:

– Искам още една.

Даде ми позволение. Подарих му още две. Той и аз спечелихме малко повече щастие. Невероятно!

Както виждате, идеите в маркетинга на позволението са приложими навсякъде. Те без усилия преминават границите на бизнеса, защото се основават на познаване на човешката природа.

Вместо обобщение:

  1. Предлагайте и печелете позволение.
  2. Оправдайте гласуваното ви доверие на 100% и повече.
  3. Доставете обещаното в срок и с невероятно качество.
  4. Убедете се, че всеки печели – не мислете единствено за пари.
  5. Продължавайте да печелите повече и повече позволение.
  6. Продължавайте да предлагате стойност.

С времето ще изградите процъфтяващи взаимоотношения, изпълнение с доверие, уважение и повече щастие. Невероятно, нали?!

Ключовата дума е „позволение“.

Използвайте концепцията и принципите заложени в така наречения “Маркетинг на позволението” и процъфтявайте.