Най-голямата услуга на света

Светът има нужда от добри хора. Във всеки един смисъл на понятието добър. Повече от приятно е да посетиш магазин и да те обслужи първокласен професионалист. Повече от приятно е да се обучаваш при учител, който гори в работата си и те вдъхновява.

Повече от приятно е шефът ти да е човек, за когото искаш да работиш. Повече от приятно е водачът на автомобила да спре на пешеходната пътека и ти да пресечеш спокойно улицата.

Повече от приятно е да имаш приятел, с който докато сте заедно да забравяш за времето. Повече от приятно е да си добър във всичките социални роли, които изпълняваш.

Това е най-голямата услуга на света, която можеш да си направиш!

Още през миналия век Е. Маслоу обявява потресаващият факт:

Хората, които реализират личния си потенциал представляват скромно малцинство – около 3-5%. След него дузина големи имена продължават до ден-днешен да говорят за тези 5%, които са решили да бъдат повече от добри. Е, не ли е време да увеличим този процент?

Как да си направя най-голямата услуга на света?

Чували сте твърдението „Победителите не се отказват“. Напротив. Победителите се отказват. Първото нещо, от което се отказват е посредствеността. Посредствените хора са постигнали едно задоволително ниво и край. Те не продължават напред и по този начин попълват групата на останалите 95%. Независимо дали им е удобно или не, те си стоят кротко и тихо.

От време на време изразяват недоволство, обвиняват някого друг, посочват уверено къде и в кого е проблема. Умеят да чакат по-добри времена и искрено се надяват, че нещата ще се наредят незнайно как и незнайно кога. Понякога чувстват как таванът, който сами са си поставили над главите, ги притиска, но нещо не им стиска. А годините се нижат една след друга.

Безмилостната последица:

Каквито и защитни механизми да използват, за да запазят егото си, дълбоко в себе си те усещат, че не дават най-доброто, на което са способни в този живот. Усещат липсата и празнотата. Усещат, че нещо не е както трябва. Посредствените хора се чувстват горе-долу.

Това вътрешно противоречие е доста мъчително в дългосрочен план и създава хронично вътрешно напрежение.

Според мен хората, които процъфтяват, рано или късно, взимат едно ключово решение. Те се отказват да бъдат посредствени.

Днес ще запиша в своя дневник на благодарността:

– Отказвам да бъда посредствен. Избирам да бъда най-добрия във всичко, което правя и всеки ден давам най-доброто от себе си за реализирането на пълния си потенциал.

Написаното остава и напомня. След това можете да си го повтаряте на глас. Великият Али е крещял „Аз съм най-добрия“. Повярвайте ми, прекрсно е знаел защо го прави.

1 стъпка: Твърд отказ от посредствеността.

2 стъпка: Осъзнат избор да бъдеш най-добрия, като се раздаваш без да се жалиш.

3 стъпка: Постоянство.

Да решим да си направим най-голямата услуга на света не е егоистично действие. Позитивните примери вдъхновяват. Така, променяйки себе си, ние променяме света. Трудна задача, която изисква от нас да сме повече от решителни и последователни.

Въпросът ми към тебе е:

– Какво ще направиш по-различно след като прочетеш тази статия?

P.S. Светът има нужда от добри хора. Във всеки един смисъл на понятието добър.