Наслада по спартански

Един от принципите на насладата е следния:

Въздържайте се от дадено удоволствие и накрая, когато си го позволите, ще преживеете по-голяма наслада.

Позитивните психолози метафорично наричат този принцип „спартански”. Спартанците са били известни с това, че са водили суров живот и рядко са се отдавали на удоволствията. От друга страна са извличали много повече наслада от всяко едно удоволствие в сравнение с хората, които са си угаждали постоянно (някои неща май не се променят).

Позитивната психология твърди, че когато преминем през период на въздържание, след това удоволствието е много по-наситено и голямо. Различни изследвания подкрепят това твърдение. Но да пробваш сам е незаменимо. Тази събота, по стечение на обстоятелствата, приложих този принцип и преживях невероятна вечер, наситена с позитивни емоции.

Като семеен мъж с две деца, социалният ни живот, моят и на съпругата ми, в момента е леко на заден план. Рядко излизаме с приятели, рядко си позволяваме да оставяме децата на баба и дядо и да се отдаваме на забавления както в доброто старо време.

Но тази седмица имахме прекрасен повод. За няколко часа се освободихме от родителските задължения и се отдадохме на забавления, танци и приятни разговори с приятели. На другия ден бяхме още по-щастливи. Темата на разговорите ни беше колко хубаво сме си прекарали. След период на въздържание „по спартански“, се насладихме на една вечер, в която нищо друго нямаше значение, освен да се забавляваме с пълна пара.

Ако искате повече наслада в живота си, възползвайте се от този мощен принцип. Въздържайте се за известно време от дадено удоволствие, след това си го позволете и се насладете. Въздържанието създава чудесен контраст, позволява на желанията да ескалират, и когато настъпи момента, насладата е пълна.

Изберете си различни удоволствия и ги редувайте, като се въздържате и след това си ги позволявате.

Спартанците са били прозорливи, а позитивните психолози ни напомнят, че от миналото има какво да вземем, за да живеем по-щастливо сега!

Един неподозиран страничен ефект от въздържанието:

С доста неща сме свикнали до такава степен, че ги приемаме за даденост. Въздържанието ни напомня истината, която прояснява съзнанието ни и прогонва илюзиите. Разполагаме единствено с днес. Ако го ценим, спокойно можем да кажем „Днес живях!“.

Важно

Има удоволствия и удоволствия. Винаги използвайте здравия си разум и се грижете за вашето благоденствие.