На крилете на надеждата

Трудните ситуации са гарантирани. Въпросът не е “Дали?”. Въпросът е “Кога?”. И когато изпаднем в трудна ситуация пред нас има два основни избора: да се оставим в лапите на отчаянието или да се понесем на крилете на надеждата.

Спор няма кой от двата избора е по-добър за нас.

Онзи ден съдбата ме срещна със самотна майка. Тя отглежда с любов шестгодишния си син и се справя отлично. Но… След десет години работа в една фирма й съобщават, че след седмица ще бъде освободена от длъжност.

Сътресението е голямо. Бъдещето е несигурно за пръв път от години насам и пред нея стои въпроса “Как ще гледам детето си?”.

Никой не е застрахован и често животът ни поставя в подобни трудни ситуации. Как избираме да реагираме оказва огромно влияние върху изхода от дадената ситуация.

Тя може да се остави в лапите на отчаянието, особено когато е под влияние на толкова бурни емоции. Ала не. Тя събира сили и избира да се понесе на крилете на надеждата.

В деня на освобождаването й от длъжност самотната майка взима трудовата си книжка и започва да обикаля различни фирми с ясната цел – да си намери възможно най-скоро нова работа и източник на доходи.

Успява. Успява още в същия ден. Намира си работа в друга фирма и се успокоява. Тя ще може да продължи да се грижи за своя син и да живее по-спокойно.

В тази истинска история ми направи впечатление как жената не само избра крилете на надеждата, а и предприе конкретни действия. Чрез тях тя вдъхна живот на надеждата.

Какво си взех от нея?

В трудните ситуации ние решаваме как да реагираме.

Ако изберем надеждата и я подкрепим с действия от наша страна, шансовете ни да успеем са в пъти по-големи. Ако се оставим в лапите на отчаянието и не действаме, то шансовете ни драстично намаляват.

Хора сме. И от опит знам, че независимо каква е ситуацията, в нас се разразява буря от емоции – съмнения, страх от неизвестното, гняв, обида, несигурност….

Нормално е. Хора сме.

Но всеки от нас има силата да действа конструктивно, въпреки тези негативни емоции, и да продължи напред на крилете на надеждата.

Понякога е зверски трудно. Да, понякога наистина е зверски трудно. И въпреки това…

Винаги е по-добре да избираме надеждата и да правим каквото можем тук и сега. Винаги.