Невероятната миля – вярвай в невъзможното

В продължение на девет години всички смятали, че е невъзможно човек да пробяга една миля за по-малко от четири минути.

На 7 август 1954 година по време на Олимпийските игри във Ванкувър 35 000 зрители стават свидетели на исторически момент:

„Невероятната миля“ е пробягана с резултат под 4 минути.

Английският лекоатлет Роджър Банистър печели златен медал, като успява да преодолее бариерата и изумява света с резултат 3:58.8.

Били са необходими цели девет години, за да се уверим и повярваме, че невъзможното е възможно.

Шест седмици по-късно Джон Ланди също преодолява бариерата с време 3:59.6.

Това вече е чудо. С години никой не успява да се доближи до бариерата от 4 минути. Изведнъж двама лекоатлети показват на целия свят, че няма невъзможни неща.

Още по-любопитното е, че през следващите девет години приблизително двеста лекоатлета постигат резултат под 4 минути.

Как се случват чудесата в реалният свят?

Роджър Банистър бил отличен студент по медицина в Оксфорд. Мечтаел да преодолее бариерата от 4 минути за една миля.

Бившата спортна звезда Арчи забелязал таланта на Банистър и решил, че той е единственият, който би могъл да постави нов рекорд при добра подготовка. Предложил на Банистър да го подготвя и той приел.

За съжаление Банистър възприел тренировките си като неуспешни и се отказал. След време отново се завърнал към бягането и подновил тренировките си с Арчи. Успявал да постигне резултат от 4 минути и 11 секунди. Недоволен от представянето си се оттеглил отново.

Историята твърди, че неговата приятелка Мойра го окуражавала да продължи, защото и тя като Арчи вярвала в неговия потенциал.

Очевидно с такава солидна подкрепа, Банистър осъзнал, че единственият начин да не успее е като се откаже. Така за пореден път се посвещава на мечтата си с обновена вяра.

Успява на 7 август 1954 година – преодолява бариерата от 4 минути за една миля и поставя нов световен рекорд.

Междувременно Банистър се дипломира като студент по медицина и става уважаван неврохирург.

Както виждаме, пътят към мечтите и успеха в действителност е доста труден.

Дори да имаме талант, желание, възможности и подкрепа, ако вярата ни не е достатъчно силна, е твърде вероятно да се откажем.

Предполагам, че Банистър, както и другите атлети, преодолели бариерата, са преживели периоди на съмнения, отчаяние, загуба на вяра.

Но за щастие са намерили сили да променят мисленето и убежденията си, намерили са сили да подхранят вярата си и, в крайна сметка, да спечелят вътрешната битка и да заслужат признанието и овациите на спортният свят.

Дори да не получите овациите на целия свят… Дори да не останете в историята… Най-важното е да покажете на себе си, че можете да бъдете по-добри.

В трудни моменти обичам да си припомням историята на Роджър Банистър и да си повтарям:

– Продължавай към мечтата си и преодолей бариерата. Заслужаваш го!

Това ми е напълно достатъчно. Вярвам, че е било достатъчно и на всички онези, които са преодолели бариерата от 4 минути.

Вярвайте и тичайте към мечтите си. А когато ви стане много трудно, спомнете си за бариерата от 4 минути и за невероятната миля.