Незаменим ли си или си лесно заменима част от цялото?

Първата възможност пред нас е да бъдем лесно заменима част от цялото. Почвата под краката ни е несигурна, а чувството е безпокойство. Ако изберем тази възможност сами се поставяме в доста неприятна ситуация.

Лично аз не ви я препоръчвам.

Алтернативата е да си незаменим. О, забравих доброто старо клише: „Няма незаменими хора“.

Освен понякога…

Като например собственикът на фирма, който назначава нови служители и знае кой точно иска да ги обучи как да продават повече.

Той се свързва с центъра за обучение и търси своя човек. Информират го, че вече не си партнират с обучителя и му предлагат същото обучение с различен човек.

Собственикът казва „Не, благодаря“ и затваря телефона. Веднага набира личния номер на г-н Тасев. Уговарят си среща и си стискат ръцете. Новите служители ще бъдат обучени от точният човек и никой друг.

Тази възможност е пред всички нас. Аз лично я предпочитам и я препоръчвам.

Тя ни осигурява повече предимства и ни носи повече сигурност. Но е възможност. Което автоматично означава, че всеки прави избор дали да се възползва от нея или не.

Незаменим ли си?

Ако те търсят и те намират, отговора е „Да“.

Заслужава си да се потрудиш за това „Да“ и да реализираш втората възможност. Никога няма да си незаменим за всички, а и това не е целта.

Целта е да си незаменим за онези, които имат нужда точно от теб и стойността, която предлагаш.

Бързо упражнение:

В рамките на тридесет секунди изброй три имена на хора, които потърсиха точно теб през последната седмица. Независимо по какъв повод.

Единственият критерий е да са имали нужда от това, което ти предлагаш.

Прави упражнението веднъж седмично и сам си отговаряй на въпроса „Незаменим ли си?“. Постави си го за цел и сигурен съм, че успехът и щастието ще те последват. Почвата под краката ти ще стане по-солидна, а чувството ще е удовлетворение.

Какво по-хубаво от това на въпроса “Незаменим ли си?” да можеш с чисто сърце и бистър разум да отговориш с твърдо “Да”?!

P.S. Вярвам, че колкото повече хора отговарят на въпроса “Незаменим ли си?” утвърдително, толкова по-добре и по-щастливо ще живеем заедно.