Не знаеш къде ще отидеш, докато не тръгнеш

Преди няколко години си купих книгата „Как да бъдем оптимисти“ на Мартин Селигман. Няколко пъти я препрочитах и жадно я усвоявах. Един ден се замислих дали М. Селигман не е написал нова книга и веднага проверих в интернет.

Попаднах на последната му със заглавие „Автентично щастие“. Купих я и започнах да чета.

От нея разбрах, че вече съществува наука за щастието, известна под названието „Позитивна психология“.

Това бе началото на пътешествие, което продължава и до днес.

Запознах се с много нови за мен психолози и автори на книги, с нови теории, идеи и практики. В една от главите на книгата си М. Селигман говори за темата, наречена „майндфулнес“ – изкуството да живеем съзнателно.

Пътешествието продължи с д-р Джон Кабат-Зин. Вероятно най-авторитетният експерт по темата в западната психология. Купих си няколко негови книги, за да се запозная в детайли с концепцията и практиките на съзнателността. Наскоро, докато слушах аудиокнигата на д-р Джон Кабат-Зин „ Където и да идеш, ти си там“, ми направи впечатление въпросът, който той задава:

– Какво да правим с ръцете си по време на медитацията?

След това обяснява, че на изток положението на ръцете се нарича мудра и различните мудри подкрепят практиката ни, като настройват енергията в тялото ни по фин начин. Неговата препоръка е да експериментираме с различните мудри и да наблюдаваме какви промени настъпват и как това ни кара да се чувстваме.

Мудрите

Последвах препоръката му и почувствах позитивното въздействие на някои от мудрите. Стана ми любопитно и реших да се задълбоча в темата. В интернет видях няколко добри клипа, в които се показват различни мудри, как те влияят върху тялото и съзнанието и конкретни препоръки за използването им.

Най-голямата изненада беше, когато посетих любимата си книжарница и видях книгата „Мудри – йога с пръстите на ръцете“ от Гертруд Хирши. Почувствах се така, сякаш бях открил съкровище.

В предстоящите празнични дни смятам да отделям малко време, за да се потопя в темата за мудрите и да науча как с тяхна помощ можем да въздействаме върху тялото и съзнанието си, как можем да се погрижим за здравето и щастието си и, естествено, да експериментирам с наученото в практиката си.

Защо споделям всичко това?

Може би защото това е един от моите начини да се развивам, обогатявам и да чувствам че вървя напред. И това ме кара да се чувствам щастлив.

Пожелавам на всички, които вървят по своя личен път, да продължават да вървят с ентусиазъм, любопитство и решителност. Ако някой все още не е открил пътя си, му пожелавам да не спира да го търси докато не го намери, защото на този път ние срещаме собственото си щастие. 

Пътят ни очаква и ни примамва с тръпката на неизвестното. Той ни подсказва колко прекрасни неща ни е приготвил.Така че нека да продължаваме да вървим, да се развиваме, да се обогатяваме, да допринасяме и да се наслаждаваме на всяка стъпка.

Напомняне: Не знаеш къде ще отидеш, докато не тръгнеш.