Ние сме “деца на думите”. Всекидневно разчитаме на тях. Вероятно малко повече, отколкото би следвало.

Не е необичайно нашите сили да се превръщат в слабости. Потенциалната опасност при думите е, ако делата ни не ги следват и подкрепят.

Специалистът по невербална комуникация Албърт Михръбиън открива, че цялостното словесно послание, предавано при общуването, е съставено от около 7% словесна част (думи), 38% гласова част (тон на гласа, интонационна модулация и други звуци) и 55% несловесна част (мимика, жестове, пози).

Друг специалист по невербална комуникация, професор Бърдуистъл, също прави подобни изчисления относно количеството несловесни знаци и сигнали, разменяни при общуването между човешки същества. Според него словесната съставка на личния разговор очи в очи представлява по-малко от 35 %, а над 65 % от междуличностното общуване се осъществява несловесно.

Освен това човешкият несловесен репертоар е несметно богат. Учените са забелязали и регистрирали почти един милион несловесни знаци и сигнали.

Впечатляващо, нали?!

Тези данни са прекрасна възможност да създаваме повече магически моменти в отношенията си с другите без думи.

Например можем за известно време да се откажем от тях като изразно средство и да се възползваме от неограничените възможности на невербалната комуникация. Преминем ли „отвъд думите“, ще събудим целия си творчески потенциал.

Например как да кажем “Обичам те” без думи?

Как да демонстрираме на другите своите нежни и дълбоки чувства без думи?

Как?

От невербалната комуникация знаем, че поведението ни може да бъде достатъчно красноречиво.

Защо да не опитаме известно време да говорим невербално и да пуснем думите в отпуск? Подобно предизвикателство ще обогати общуването ни и ще ни позволи да се възползваме от безграничните възможности на невербалната комуникация.

Предлагам ви няколко идеи как да кажем „обичам те“ без думи и съм сигурен, че и на вас самите ще ви хрумнат още много:

– Направете кафе на любимия/любимата си по негов/нейн вкус. А защо не и закуска?!

– Събудете го/я с любимата му/й песен.

– На излизане не забравяйте да го/я целунете и прегърнете.

– Нарисувайте на една бележка себе си и вашия партньор. Нека на рисунката да се вижда как вашето сърце тупти за него/нея.

– Когато сте вкъщи, докосвайте го/я по-често. Хората обичаме да бъдем докосвани. Неслучайно кожата е един от най-големите органи на човешкото тяло, който представлява сам по себе си едно голямо рецепторно поле.

– Изведете го/я на разходка без да говорите. Просто се наслаждавайте на заедността си.

– Докато партньорът ви говори, отдайте му 100 % от вашето внимание. Ако правите нещо, просто спрете да го правите. Нека в този момент да няма нищо по-важно от него/нея на този свят. Действа безотказно.

– Направете му/й изненада. Например подарете му/й нещо, което знаете със сигурност, че ще го/я зарадва.

– Направете му/й масаж. Нека той/тя да се отпусне под ласките на вашите нежни ръце.

– Направете домашната обстановка по-романтична. Използвайте свещи и всичко, което ви хрумне.

– Купете две рози и поръсете коридора с цветчета, които водят към спалнята.

– Поемете част от домакинските му/й задължения. Ще остане приятно изненадан/а.

– Забравете за мрънкането за известно време. Кимайте с глава в знак на съгласие и раздавайте усмивки.

– Флиртувайте чрез езика на тялото. Например просто го/я гледайте с влажен или изпепеляващ поглед. Ако ви попитат “Какво ти става?”, не казвайте нищо. Покажете със жестове, че сърцето ви прелива от любов.

– Доставете му/й удоволствие в леглото без да искате нищо в замяна. Нека за една нощ само неговото/нейното удоволствие да е най-важното нещо. Другата вечер можете да си смените ролите.

Не правете всичко в един ден.

Дайте си например един месец за тази инициатива и всеки ден правете нещо, което да демонстрира чувствата ви. Всеки ден казвайте “Обичам те” без думи и ще видите, че общуването отвъд думите е невероятен начин да позволим на другия да усети нашия емоционален свят и да почувства любовта ни.

Започнете и бъдете сигурни, че идеите ще започнат сами да изкачат в съзнанието ви.

Изненадайте любимите си хора с множество магически моменти за повече щастие без думи. Заслужава си!