Използвайте предимството на отворената ръка

Ако ръката ни е затворена, не можем нито да дадем, нито да вземем. Единствено отворената ръка дава, взима и обогатява живота ни. И зад всяка отворена ръка има едно отворено и добро сърце. Да даваш чистосърдечно, без задни мисли, заради самото даване е прекрасно.

Миналата година реших да създам навик да изненадвам непознати и познати с неочаквани подаръци. С други думи, да използвам максимално предимството на отворената ръка, зад която стои моето отворено сърце. 

Постоянно нося в себе си две запалки. Когато някой ме помоли за огънче, давам запалката, изчаквам човека и с усмивка му казвам да я задържи. В рамките на година почит всеки ден съм подарявал запалка. Повечето пъти хората остават изненадани и след като ги помоля да я задържат като скромен подарък от приятел, често получавам усмивка – моя подарък.

Наскоро посетихме Рим. Разхождахме се по една от търговските улици и изведнъж някой ме докосна по рамото. Обърнах се.

Млад мъж искаше да му услужа със запалка. Извадих една от моите, услужих му и след това го помолих да я задържи. Първо ми откажа. Но след като с усмивка го помолих отново да приеме подаръка, той го направи. Бях щастлив за възможността да подаря запалка в Рим.

Действах без да мисля. Това е силата на навиците в действие.

Още няколко начина, чрез които отварям сърцето си за другите и давам:

  1. Обичам да пия кафе. Ако след мен на машината има човек, често питам как пие кафето си и пускам монета. Най-честият въпрос е „Какъв е повода?“. Истина е, че няма нужда от повод. Усмихвам се и казвам, че денят е прекрасен и това е предостатъчно.

  2. Обичам да изслушвам другите. Ако ме заговорите и желаете да ме питате нещо, аз се спирам и отделям цялото си внимание. След това просто споделям мнението си. Повечето ми познати и приятели знаят че съм психолог и ми задават въпроси по темата в желанието си да живеят по-добре, по-успешно и по-щастливо. Опитвам се да бъда възможно най-полезен. Наричам тези ситуации „едноминутни консултации“ и безумно ги обичам. С времето забелязах, че колкото повече „едноминутни консултации“ давам, толкова повече хора се обръщат към мен. Благодарен съм за доверието и за възможността да мога да давам просто ей така.

  3. В моя сайт shtastieto.com всеки читател може да ми зададе въпрос. Отговарям без да искам нищо. Услугата е напълно безплатна. И отново съм благодарен за тази възможност. Разбира се, психологията ми е професия и на тези, които ми задават въпрос, им предлагам при желание да се възползват от консултациите с мен като психолог. В живота е важно да можеш да предлагаш без да се натрапваш. Приемам отказите като израз на свободната воля на другия. А на всички мои клиенти, с които работим заедно, съм безкрайно благодарен за гласуваното доверие. 

  4. С удоволствие правя малки услуги. Ако мога да помогна по някакъв начин, просто го правя. Наградата е озареното и усмихнатото лице на другия. Отново забелязвам, че колкото повече дребни услуги правя, толкова повече възможности се отварят пред мен.  

Да даваш чистосърдечно е невероятно. Чрез тази нагласа и поведение, бързо изграждаме топли и смислени отношения с другите, получаваме благодарност и се наслаждаваме на обмена на позитивна енергия между две човешки същества.

Важно: Да даваме с отворено сърце и да се възползваме от предимството на отворената ръка е прекрасно. Ала също е изключително важно да се предпазваме от чувството за загуба.

Какво означава последното?

Давайте това, което може да дадете. Не давайте заради самото даване. Например бих могъл да подаря телефона си на непознат, но това определено ще ме накара да изпитам чувство за загуба. Защото го използвам всекидневно и отмятам доста работа чрез него.

Използвайте здравия си разум и критичната си преценка, за да се насладите на даването и на предимството на отворената ръка.

Живейте с отворено сърце. Дръжте ръката си отворена. Създавайте щастие и получавайте щастие.