Отвориш ли сърцето си за света…

Отвориш ли сърцето си за света, ти се отваряш за всички потенциални възможности.

Да, рискуваш да останеш разочарован, но също така отваряш пространство за мечтите си. Да бъда отворен, или да бъда затворен? Да изразявам емоциите си, или да ги прикривам? Да позволя ли на поведението ми да е в синхрон с емоциите и чувствата, или да живея в два отделни свята?

Рано или късно, повечето от нас се сблъскват с подобни шексперови въпроси – да бъда…, или да не бъда…?

Например срещаме любовта, изживяваме прекрасни мигове, цъфтим от щастие. Един ден обаче нещата се преобръщат. Любовта се изпарява и на нейно място остава само болката от раздялата. Колко от нас са преживели синдрома на разбитото сърце?!

Често нараненото сърце, след като е било отворено, се затваря.

Желанието ни е да се предпазим от бъдещи разочарования и от онази болка, която разкъсва сърцето ни на милиони парченца. На първо време това може да е успешна стратегия, която да ни помогне. От друга страна животът продължава и все някога срещаме подходящия човек.

Сърцето се пробужда и започва да нашепва, че можем отново да бъдем щастливи. Точно това е момента, в който трябва да направим избор – да се отворим и да поемем риска, или да останем затворени и да загубим преди да сме опитали.

Останем ли затворени в своята броня на сигурност, ние сами се обричаме на нещастие. За съжаление, страхът е много мощна сила и се иска голяма доза осъзнатост и смелост, за да оставим миналото зад гърба си и да се отворим към настоящето и бъдещето.

Част от страха ни се подхранва от факта, че наистина няма гаранции. Кой може да ни гарантира, че дори да се отворим и да си дадем шанс, няма да останем разочаровани? Никой.

Отворим ли се обаче, ние се променяме значително:

Първо, заявяваме, че сме по-силни от болката, причинена ни в миналото.

Второ, залагаме на смелостта, която е истинската противоотрова на страха.

Трето, учим се да приемаме живота такъв, какъвто е и да не търсим илюзорни гаранции.

Четвърто, заживяваме в хармония със собствените си емоции и чувства и си позволяваме да ги изразяваме в поведението си. Това означава, че живеем автентично.

Пето, отваряме се за възможността да бъдем по-щастливи. Заслужаваме го.

Да живееш на този свят е страшничко, ала имаме шанса да се научим чрез изборите и решенията си:

– Да живеем в хармония със себе си.

– Да бъдем достатъчно смели.

– Да живеем в пълноценно в настоящето, като го приемаме такова каквото е.

– Да не позволяваме на болката от миналото и страха от бъдещето да ни спират, парализират и ограбват.

– Да живеем с повече любов и щастие.

Да държиш сърцето си отворено е като да избереш стръмния пред лесния път. Прекрасното е, че ние интуитивно знаем кой от двата пътя е правия за нас.

Останалото е въпрос на избор и решение доколко сме готови да тръгнем и да продължим с решителни крачки към собственото си щастие.

Отвориш ли сърцето си за света, ти се отваряш за всички потенциални възможности.

Каква невероятна възможност!