Как да проверим дали сме позитивен човек?

Прозорецът на Джохари е психологически инструмент, създаден от Джоузеф Луфт и Хари Ингам през 1955 г. Използва се, за да помогне на хората да опознаят себе си и да подобрят взаимоотношенията си с другите.

Идеята, зад Прозореца на Джохари, наричан още Прозореца на личността, е да ни позволи да разберем какво знаем или не знаем за себе си и и как другите ни възприемат реално. Прозорецът представлява квадрат разделен на четири части. Всяка от тях ни дава необходимата информация. Четирите квадрата се наричат:

Публична личност – Това, което знаем за себе си и го показваме на другите.

Частна личност – Това, което знаем за себе си, но не го разкриваме пред другите.

Сляпо петно – Това, което другите знаят за нас, но ние не знаем за себе си.

Непозната област – Това, което не знаем за себе си и другите не знаят за нас.

Използвайки „Прозореца на Джохари“, успешно можем да опознаваме себе си и, при добро желание, да израстваме като пълноценни личности.

Например мислим си, че сме позитивни хора и че на другите им е приятно да общуват с нас. Тук се намираме в първия прозорец – знаем, че сме позитивни личности и се надяваме и другите да ни възприемат по този начин.

Но дали наистина останалите ни възприемат като позитивни личности?

Ето го и мястото на теста – да проверим дали мнението, което имаме за себе си се потвърждава от другите. Например изберете си магазин за хранителни стоки и всеки ден се отбивайте за някоя дребна покупка.

Контактувайте с един и същ служител около десет дни. Всеки път, когато влизате в магазина поздравявайте, усмихвайте се, дръжте се любезно, пожелавайте лека работа и довиждане с усмивка. С една дума бъде позитивен в поведението си.

След като изпълните задачата влезте в магазина без да излъчвате позитивност. Погледнете служителя за няколко секунди без да казвате нищо. Представете си, че не сте се наспали предишната вечер и не сте в най-доброто си настроение. Вижте какво ще се случи.

Ако служителят ви се усмихне и каже ентусиазирано здравей, значи сте оставили в него впечатлението за позитивен човек. Нищо, че в момента не се държите като такъв. В рамките на тези десет дни той е „заучил“, че вие сте позитивен и сега ви отвръща със същото.

Не се отчайвайте, ако не ви отвърне позитивно. Вероятно и той не си е отспал предишната нощ.

Можете да използвате същия принцип по-малко по-различен начин. В рамките на десет дена се дръжте с хората, с които ежедневно контактувате позитивно. След това направете проверка. Когато ги приближавате, или погледнете, вижте как ще реагират.

Ако не сте доволни от резултатите, продължавайте да ги „заучавате“. Успехите няма да закъснеят.

Защо да си правя целия този труд?

Поведението на човека влияе върху емоциите му. Дръжте се като позитивен човек и емоциите ви ще настигнат поведението ви.

От друга страна, вие инвестирате в позитивни социални взаимоотношения и с всяко взаимодействие натрупвате позитивен социален капитал.

Ако някой ден не сте в най-добрата си форма, възможността хората около вас да ви „изплатят дивидентите“ е по-голяма. Така ще получите емоционална подкрепа, която ще ви върне доброто разположение на духа. Звучи добре, нали?

Все пак не приемайте този тест твърде сериозно. Някои хора обичат да са в негативно състояние на духа, да се вглъбяват в собствените си проблеми и да си мислят, че са единствените в подобно състояние.

Попаднете ли на подобни личности, не забравяйте че всеки човек иска да бъде щастлив. В този смисъл упорито ги „заразявайте“ с вашия позитивизъм и все някой ден може да се случи „чудо“!

Ако срещнете затруднения въпреки всичките ви усилия, дайте им моите координати.