Потенциалът на позитивните послания

Както негативните емоции имат своите функции, така и позитивните емоции имат функции, които ни помагат да живеем по-добре.

Например функцията на страха е да ни помогне да се подготвим за дадена ситуация и да я посрещнем максимално мобилизирани, за да се справим успешно.

Гневът ни сигнализира, че някой неканен гост е прекрачил нашата граница и е добре да вземем защитни мерки в името на сигурността ни.

Тъгата ни подсказва, че над нас е възникнала възможност от загуба и ни стимулира да коригираме поведението си, така че да я избегнем.

Неудовлетворението ни напомня, че сегашното състояние на нещата не е такова, каквото искаме да бъде и ни вдъхновява да търсим по-добри начини да се придвижваме към желаното от нас бъдеще.

От тази гледна точка, функцията на негативните емоции е да ни активизира да вървим напред и да действаме, така че да увеличаваме щастието си. Можем да приемем, че негативните емоции в същността си са здравословни за нашия позитивен растеж, ако правилно ги използваме.

Скритата опасност при тях се изразява в реалната възможност да преминем определена граница. В такъв случай негативните емоции губят позитивните си функции и започват да ни вредят, да ни разколебават и парализират.

Страхът е чудесен пример.

nofear

Очите на страха са големи. Но най-страшно е да се страхуваме.

Неговата позитивна функция е да ни мобилизира да се подготвим и да дадем най-доброто от себе си, а негативната му страна е способността му да ни стопира.

Ако това се случи, страхът се превръща в негативна нездравословна емоция. Това, което би трябвало да направим, е да възстановим баланса, за да можем да извлечем позитивното от страха и да го използваме като стимул за растеж, развитие и напредък.

По същият начин позитивните емоции имат своите функции, чието предназначение е да ни сигнализират за потенциалните възможности за растеж и щастие. Например радостта ни „казва“, че тук и сега се чувстваме добре. Същото е вярно и за другите позитивни емоции. Чувстваме се спокойни, изпитваме удовлетворение, изпитваме наслада, приятно ни е да работим върху дадена задача.

Емоциите са пътните знаци на щастието.

point

От друга страна, често срещаме хора, които излъчват позитивни емоции и привличат вниманието ни. Например наблюдаваме поведението на наш приятел и забелязваме, че той е спокоен, стабилен, търпелив, действа стъпка по стъпка, усмихва се, посреща трудностите без да се стресира, запазва самообладание на духа и търси оптималните решения към момента.

Когато позитивното в другите ни прави впечатление, това е ясен сигнал: „Виж, това поведение би могло да ми донесе ползи. Какво бих могъл да си взема за себе си и да подобря качеството на живота си?“. Ключов въпрос, който отваря вратата на щастието.

Фактът, че позитивни поведения у другите ни впечатляват, означава, че на подсъзнателно ниво ние виждаме в тях ползи за себе си. Те са възможност да подобрим емоционалния си свят и да се погрижим за благоденствието си.

Друг вариант за сигнализиране е, когато определено поведение в някой ни дразни. Например колегата Иван е толкова спокоен, че нищо не може да го извади от равновесие. В подобна ситуация е добре да се замислим върху следния въпрос:

– Щом тази черта ме дразни, с какво би променила качеството на живота ми, ако започна да я култивирам и прилагам в ежедневието си?

Често е достатъчно да се огледаме в някой, за да опознаем себе си по-добре. Ако спокойствието на другия ни действа като камъче в обувката, не е зле да се замислим дали не сме изгубили собственото си спокойствие, как бихме могли да го възстановим, в каква положителна насока тази промяна би променила живота ни.

Позитивните емоции са мощни послания към самите нас. Те ни подсказват в коя област искаме със сърцето си да се развием и обогатим като личности.

За да се възползваме от потенциала на позитивните послания, е нужно да сме по-бдителни и възприемчиви към външните сигналите. След като почувстваме и осъзнаем какво ни привлича или дразни, е добре да си запишем ситуациите и поведенията и да си съставим план как да започнем да ги практикуваме по-често.

Щастието изисква активна работа.

Наскоро имах две подобни преживявания, които ми сигнализираха, че е време за промяна. Първото бе с една известна българка от света на музиката. Всеки път, когато я зърнех на телевизионния екран, ми правеше впечатление колко е жизнерадостна, усмихната и какво позитивно излъчване струи от нея. Осъзнах, че искам да приличам повече на нея. Част от мен вярва, че ако започна да се държа като нея, ще бъда по-щастлив. Почувствах се мотивиран за промяна.

Вторият случай бе с един мой колега, който винаги е изключително спокоен. В критични ситуации не губи самоконтрол, не се паникьосва и не губи здравия си разум. Това вътрешно състояние му позволява да действа хладнокръвно, адекватно и да търси работещи решения. Осъзнах че искам и аз да действам като него в трудни ситуации.

Дълбоко съм убеден в посланията на позитивното. Ако държим съзнанието и очите си отворени, ще забележим как поведението на хората около нас ни „говори и напомня“ какви искаме да бъдем и в каква посока имаме потребност да се усъвършенстваме точно сега.

two

Позитивните хора се привличат!

Позитивното е като магнит. Почувстваме ли се привлечени от дадено поведение или поведение, което ни дразни в другите (скрито позитивно), важното е да не губим ценно време, а да се замислим за потенциалните ползи и да се активизираме. Съвсем скоро ще усетим промените вътре в нас.

Позитивните послания са навсякъде. Те чакат да ги чуем и приложим, за да реализираме заложения в тях потенциал. Направим ли го, наградата ще е повече лично щастие и благоденствие.