Позитивното „Не“ и позитивното „Да“

Да знаеш кога да кажеш “Не” и кога да кажеш “Да” е един от ключовете към по-добрия живот. Да започнем с “Не”-то.

Да знаеш кога да кажеш “Не” е позитивен навик, въпреки че има отрицание.

Например:

Кажи “Не” на кратките и лесни пътеки.

Кажи “Не” на магическите формули, които решават проблема ти за 30 дни със 100% гаранция.

Кажи “Не” на прехвърлянето на отговорност и обвиняването на другите за своето положение.

Кажи “Не” на отлагането и извиненията.

Кажи “Не” на страха, който парализира и ти пречи да преследваш мечтите си.

Използвайте здравия си разум, казвайте “Не” на ненужното.

След като решим на кое да кажем позитивно “Не”, идва ред на позитивното “Да”.

Благодарение на него имаме възможността и времето да се ангажираме с дейности, които подхранват щастието ни и подобряват живота ни.

Аз обичам да казвам “Да” на игрите с децата ми, на гледането на интересни филми, на пълноценните разговори с приятели, на добрите книги, на тренировките в залата, на писането, на разходките, на пътуванията, на изслушването на другите, на усмивките…

Всеки от нас знае най-добре от какво има нужда сега и кое ще допринесе за благополучието ни. Въпросът е да използваме това знание и всеки ден да тренираме навика да казваме “Не” и “Да”, защото само така поемаме пълна отговорност за благополучието ни.

Никой друг няма да го направи вместо нас. Другите могат единствено да ни подкрепят по пътя, което само по себе си е безценно. Ала главната роля е наша.

Така че отделяйте редовно време за себе си, продължавайте да се опознавате и да слушате тихия шепот на сърцето. Бъдете отворени за отговорите и ги реализирайте чрез поведението си.

И не забравяйте, че чрез позитивното “Не” и позитивното “Да”, ние правим малки крачки напред по пътя към по-добрия живот. Всяка крачка напред, колкото и да е малка, се брои и оказва своето позитивно влияние.