Позитивното често се крие в негативното

„Големите кризи и непредвидените обстоятелства ни показват колко по-големи са жизнените ни сили в сравнение с това, което предполагаме.“ – Уилиям Джеймс                       

Неоспорима истина е, че всички искаме да бъдем щастливи и да не страдаме. Ако сутринта ни предложат как бихме искали да изживеем днешния ден:

– да се радваме, забавляваме, да се любими, да творим, да сме енергични и жизнени..

или

– да страдаме, да ни боли, да изпаднем в криза, да ни се стоварят куп проблеми на главата…

какъв би бил нашия избор?

По-вероятно е да изберем вариант номер едно. Никой не се събужда с мисълта „Дано днес денят ми е ужасно труден и изпълнен с проблеми, неприятности и негативни преживявания“.

Въпреки нашите желания и предпочитания животът ни предлага от всичко. Няма как да избегнем страданието, болката, нараняванията, трудностите, негативните преживявания и емоции. „Тъмната страна“ неизбежно е вплетена тъканта на живота.

Може би този факт не е повод да увесваме нос. Може дори да е повод за радост.

В един хипотетичен експеримент попитали група участници дали биха се съгласили да бъдат включени към машина, която ще им осигури само и единствено позитивни преживявания и ще ги направи недосегаеми за негативните емоции.

Учудващо, предвид факта че всички искаме да сме щастливи и да не страдаме, болшинството от участниците отказали да се лишат от „тъмната и трудна половина“ на човешкото съществуване.

Какво ли означава това?

От една страна здравият разум ни подсказва, че в негативните преживявания и емоции има нещо, от което се нуждаем. Ако не беше така, би било логично еволюцията отдавна да ги е изкоренила от нашето битие. Вероятно благодарение на негативното, имаме възможността да израстваме като духовни същества.

Трудните ситуации са чудесна възможност да извадим наяве латентните сили скрити в нас.

Например когато сме силно влюбени си мислим, че не бихме преживяли раздялата. Но когато се случи, разбираме, че не е толкова лесно да бъдем сломени. С времето преодоляваме загубата и отново си стъпваме на крака и отваряме сърцето си за любовта.

Ако загубим работата си, в началото ни е трудно.  Но с времето се мобилизираме, продължаваме напред и често си намираме дори по-добра работа.

Опитът ни учи, че в нас дремят неподозирани сили, които се проявяват в трудните житейски моменти. 

Под въздействието на този поучителен опит осъзнаваме, че ние можем да се справяме. Лека-полека вярата в собствените ни способности укрепва и подхранва самочувствието и вътрешна ни увереност.

Никога няма да опознаем вътрешните ни сили, ако не се посрещаме храбро трудностите, изпитанията и житейските кризи.

Вероятно, затова болшинството участници в споменатия експеримент отказват да се освободят по изкуствен начин от негативните преживявания и емоции, защото на едно подсъзнателно ниво знаем, че имаме нужда от изпитания – в тях се проявяваме и израстваме, и в крайна сметка, ставаме това, което в действителност сме.

Опитайте:

Спомнете си трудните периоди в живота ти. Замислете се как сте се облагодетелствал от тях, по какъв начин сте израснали, какви уроци сте научили, как сте се променил към по-добро?

Потърсете в спомените си. И следващия път, когато се окажете в затруднено положение, усмихнете се. Разполагате с чудесна възможност да станете още по-силна, по-мъдра и по-богата личност.

Ако дори за миг се усъмните в собствените ви възможности, припомни си думите на Уилям Джеймс, че нашите жизнени сили са по-големи в сравнение с това, което предполагаме. Те ще ви напомнят, че няма защо да се страхуваме.

Това е позитивното на негативното.

Преминавайки през негативното, ние даваме живот на позитивното – израстване, сила, устойчивост, опит, мъдрост, достойнство, търпение, реализиран потенциал, състрадание, и най-вече, удовлетворение от напълно заслуженото щастие, с което се отличават здравите и зрели личности.

Позитивното често се крие в негативното.

Факт, който си струва да си напомняме и да използваме в своя полза, за да живеем по-успешно, по-щастливо и на върха на своя потенциал.