Помирението – едно от ключовите поведения за процъфтяващи отношения

Щастливите двойки не са застраховани от конфликти. Дори според някои психолози, те не се карат по-малко от нещастните.

Но между тях има една голяма разлика. Това е умението да се помиряваме бързо с любимите ни хора. Предлагам ви да обърнем малко внимание на това важно и ценно умение.

Наскоро гледах филма “Седем души” (Seven Pounds) с Уил Смит. Филмът е разкошен, поне според моя вкус. В него Уил Смит играе ролята на данъчния инспектор Бен Томас.

Той е преживял лична трагедия, която го кара да вземе решението да помогне на седем души. В хода на осъществяване на решението си той се запознава с Емили, която е сърдечно болна.

За да бъде спасена, Емили има нужда от сърдечна операция. Проблемът е, че няма подходящ донор и шансовете й да оцелее са около 5 %. За останалото можете да гледате филма.

Един от моментите, който ми направи огромно впечатление е следната сцена:

Бен изпраща Емили до къщата й. В колата тя започва да задава въпроси за неговото минало. Предвид личната му трагедия той не желае да споделя абсолютно нищо. С рязък тон й казва да не му задава въпроси. Тя нищо не подозира и остава наранена.

Като човек, който се влюбва в другия, тя иска да знае повече за него – “Кой е?”, “От къде е?”, “Какво е преживял?”. Накратко, каква е неговата житейска история.

Острият му отказ да говори за миналото си е първия конфликт в техните романтични отношения. Тя слиза от колата наранена и се прибира у дома.

На другата сутрин го заварва в градината си, където той се е заел да почисти плевелите. Точно това е знакът, който той дава в опит за помирение. Тя го приема и черният облак на конфликта се разсейва.

Семейните консултанти са на мнение, че конфликтите в двойките са неизбежни.

Едно от ключовите умения, които осигуряват стабилността на отношенията, е умението да се помиряваме.

Метафорично казано, това е когато ти протягаш ръка на другия и предлагаш да преминете заедно отвъд точката на конфликта и да продължите напред.

Алтернативата на помирението е двойката да се “заседи” в конфликтната точка. В тази зона негативните емоции стават по-продължителни и съответно нанасят повече щети.

Когато подобен модел се повтаря във времето, двойката започва да преживява все повече негативни емоции и все по-малко позитивни. Това води до емоционално дистанциране и, в дългосрочен план, подкопава стабилността на отношенията.

Разбира се, важно е да умеем да решаваме конфликтите, но още по-важно е да умеем да ги решаваме конструктивно и градивно. Също така е важно да знаем, че голям процент от конфликтите по принцип са нерешими. Но и за тях си има подход.

Това, върху което искам да акцентирам в тази статия, е умението бързо да се придвижваме отвъд точката на конфликт.

Един вид да умеем да надбягваме черния облак и да не позволяваме на негативните емоции да се заседяват твърде дълго. Първата и най-важна крачка в това отношение е опита за помирение, а втората е неговото приемане.

След това, когато бурята е преминала, а любовта е взела превес, можем да седнем и спокойно да обсъдим ситуацията.

Продължителното сърдене е пагубно и вредно за стабилността и качеството на интимните отношения. В крайна сметка, то лека-полека убива любовта и близостта.

Затова тази сцена ми направи толкова голямо впечатление. В нея чудесно е показано ключовото умение да се помиряваме и да продължаваме напред.

И нека не забравяме, че научно е доказано колко важно за любовта е да усвоим навика да надбягваме черните облаци, което изисква от нас да сме по-приемащи, по-състрадателни, по-разбиращи и по-щедри към другия.

Лично за мен това е мъдър и практичен подход. Благодарение на него можем да управляваме неизбежните конфликти и същевременно да пазим и подхранваме любовта.

P.S. Само любов не стига, за да процъфтяваме заедно. Любовта е взискателна и колкото повече “помощници” й осигуряваме, толкова повече тя ще ни се отблагодарява със споделено щастие.

Помирението е ключово умение за процъфтяващи отношения.

Практикувайте го и се радвайте на повече щастливи мигове с любимите други.