Посланията на живата легенда Болт

На Олимпийските игри в Лондон Юсеин Болт се превърна в жива легенда на съвременният спринт и леката атлетика.

След последното му представяне никой не може да оспори качествата му на велик атлет, който с постиженията си стана част от спортната история.

Реших да подбера няколко негови изказвания, които благодарение на характера му се превърнаха в позитивни послания към света. Всички можем да научим нещо от него, независимо от целите и стремежите ни. Надявам се тази статия да ви вдъхнови да давате най-доброто от себе си, за да се чувствате щастливи и да вдъхновявате другите.

„Реши какво искаш и направи всичко необходимо, за да го постигнеш.“

Големите дълбаят в една посока. Влагат години усилен труд. За тях няма нито лесни начини, нито преки пътища. Успехът изисква своето. Ако си твърдо решен, нищо не може да те спре да напредваш с малки стъпки по пътя към целта. Реши, действай и плащай цената драговолно.

„Не преследвай мечтите си, завладей ги!“

Съдбата е дума в женски род. Тя обича да бъде покорявана, а не умолявана. Юсеин ни препоръчва да завладяваме. Самата дума излъчва невероятна здравословна агресия по пътя към сбъдването на личните ни мечти. Едно е да си преследвач, друго е да си завоевател. Завоевателите влагат много повече, и в крайна сметка именно те са тези, които покоряват нови територии и върхове. Какво по-красиво от това да завладееш мечтата си и да вдъхновиш милиони, че няма невъзможни неща?! Завоевател или преследвач? Важен избор.

Най-големите познават вкуса на поражението. Юсеин Болт не прави изключение. По време на финала на 100 метра в южнокорейския град Даегу рекордьорът прави фалстарт и моментално е дисквалифициран. Най-бързият човек на планетата губи световната си титла. Нелеп факт, но факт. Пътят на успеха не е само цветя и рози. Доста често е осеян с бодливи провали. Изисква се голяма вътрешна сила да се съвземеш, да се изправиш на крака, да си повярваш и да се устремиш напред. Може би в това се състои най-голямото изпитание. Силните, които носят и отглеждат шампионското зрънце в сърцето си, се справят успешно. Не хленчат, а се стягат и просто го правят.

Юсеин Болт не се отказва. Загубата не означава „Не ставам за нищо.“ Загубата ни показва, че можем да бъдем по-добри и нашата задача е да излезем по-силни от нея. Докато си на върха всички те възхваляват. Паднеш ли, очаквай очакваното. Специалисти, експерти, коментатори, колеги, приятели и други лешояди злостно започват да пророкуват: „С него е свършено.“;  „Ерата Болт вече е минало.“;  „Едва ли ще успее.“

Ако позволите на „неверниците“ да посеят семето на съмнението в сърцето ви, ще загубите. Вие, и само вие, знаете и чувствате на какво сте способни. Наметнете си дебелата кожа и оставете критиците да си плямпат. Междувременно пазете вярата в себе си, правите всичко, ама всичко, необходимо и им натрийте носовете. От това най-ги боли. Юсеин Болт вдига летвата и казва:

„Моята цел е да се превърна в легенда.“

Той не позволява на нищо и на никого да отнеме славата му. Готов е на 100 % да продължи да учудва света с феноменалните си възможности. Дори да си изправен сам срещу всички, отстоявай и заявявай себе си. Правиш ли го, ти се превръщаш в легенда. Само най-великите сред нас падат, стават и смайват отново.

„Казах на всички, че ще бъда номер 1, и го направих!“

Какво мислят и пророкуват другите няма значение. Значение имат решителността, непоколебимостта, вярата в собствения потенциал и неуморния труд. Тази олимпиада Юсеин Болт накара всички да замлъкнат и да се преклонят пред гения и качества му. Доказа на всички, че съмненията са били безпочвени. Звездата му изгря по-силно от всякога. И той се превърна в жива легенда.

Другите говорят и няма да спрат. По-важното е какво мисля, чувствам и казвам „Аз“. Никой не познава Болт по-добре от самия Болт. Никой не познава вас, по-добре от самите вас. Слушайте себе си!

Не всички сме родени да бъдем велики като Болт, не всички сме родени да бъдем легенди като Болт, не всички сме родени да бъдем световно известни като Болт, но …  всички ние носим в себе си сърцето на шампиона.

Шампион е всеки, които дава всичко от себе си и с гордо вдигната глава и чиста съвест казва:

„Направих най-доброто, на което съм способен.“

Светът има нужда от Юсеин Болт и от хора, които са готови да разширяват границите на човешките възможности. Светът има нужда от позитивни, мотивиращи и несломими хора. Болт ни показва, че хората с мечти и цели; хората, които умеят да ги завладяват; хората които устояват на външния натиск; хората, които гордо се изправят след загубите, хората които уверено продължават са хората, които успяват и се превръщат в легенди.

Не ме интересува какви сте. Не ме интересува какво е вашето минало. Не ме интересува какво е положението ви днес. Не ме интересува.

Интересуваме дали ще позволите на сърцето на шампиона, което тупти в гърдите ви, да смае света. Това ме интересува!

Светът има нужда от вдъхновение. Светът има нужда от твоето величие и щастие. Вдъхнови се! Юсеин ще се гордее с теб. Юсеин ще се гордее с всеки от нас, който изживява личната си легенда.

Невиждани рекорди, вдъхновяващ личен пример, безброй фенове, дъга от емоции .. това не е всичко, което Болт ни дарява. Може би най-важното му послание е

„Шампионите се създават … всеки ден!“