Колко важно е постоянството при постигане на своето?

На бюрото на моя колежка забелязах страхотен химикал. Споделих й колко съм впечатлен. Изпробвах го и почувствах, че е невероятно удобен за писане. Не на последно място, самият химикал пише страхотно.

Реших да я убедя да ми го подари. Поисках си смело подаръка и получих обоснован отказ.

Когато чуеш „Не“, тогава играта става интересна.

Предизвиках себе си всеки ден елегантно да си искам подаръка. В това предизвикателство съзрях възможност да подобря уменията си да убеждавам и да проявявам креативност в усилията си да постигам желаното. Също така ми беше любопитно да видя колко опита ще ми са необходими, за да успея.

Днес си получих подаръка. Отне ми десет дни. Експертите по продажби твърдят, че след приблизително девет „Не-та“ стигаме до „Да-то“. Какво съвпадение само!

Не пропуснах да попитам колежката си:

– Щеше ли да ми подариш този химикал, ако не бях толкова настоятелен?

Чух десетото „Не“ от нея.

За да постигнеш своето, е добре да знаеш какво точно искаш и защо го искаш.

За да постигаш своето, е силно препоръчително да превърнеш желанието си в конкретна цел, да изработиш план за действие и да го следваш решително.

Постоянството е повече от важно.

Може да знаеш какво искаш, защо го искаш, да имаш конкретна цел, да разполагаш с план за действие, но липсва ли ти постоянство, първото или второто „Не“ ще те спрат.

Когато чуеш „Не“, тогава играта става интересна.

Обичам това напомняне. То ме предпазва от разочарованието и не позволява на колебанието да ме завладее. Постоянството е един от ключовите елементи, благодарение на който стигаш до „Да“ и постигаш своето.

Важно

Предизвиках себе си всеки ден елегантно да си искам подаръка. Защо? Никому не е приятно някой всеки ден да му досажда. Елегантността те предпазва от това да се превърнеш в натрапник, който другите с удоволствие отбягват. Избягвайте агресивните подходи. Заложете на по-меките, които в съчетание с доза креативност, ви правят по-приятни за другите.

Къде да използваш постоянството?

Навсякъде, където смяташ, че е важно за теб. Определи в кои области какво искаш да постигнеш, за да живееш по-щастливо. След това се подготви и действай. Тренирай умението си да проявяваш постоянство и резултатите сами ще дойдат. Наградата е заслужен успех и щастие!

Кратка история за ползите от постоянството

Миналата събота за пореден път контузих левия си крак по време на футболен мач. В неделя се обадих на моя ортопед, с когото се запознах преди шест години. Разбрахме се да го посетя в понеделник. В 14’30 часа бях пред кабинета му. Не бях единствен. Още петнадесет човека чакаха за преглед.

Някои от тях се оказаха лоялни пациенти като мен, а други бяха там по препоръка на свой познат. Д-р Симидчиев е известен и търсен специалист. Аз му се доверих да оперира крака ми и след това по стечение на обстоятелствата го посетих още няколко пъти.

Накратко, той имам достатъчно пациенти (нови и стари), което е красноречиво само по себе си. Причините са най-малко две:

  • Той се развива като специалист постоянно.
  • Той е на пазара на труда от години, което означава, че е постоянен.

Днес живеем във време на бързи и лесни резултати. Внушават ни, че желанията са постижими с едно магическо замахване на вълшебната пръчица. Ако искаш нов дом, няма нужда да чакаш. Достатъчно е да вземеш кредит и котката ти ще е дори по-щастлива от теб. Много млади хора искат след като завършат висшето си образование да започнат работа със стартова заплата в рамките на 1500-2000 лв. Когато им предложат по-ниско възнаграждение, те горделиво отказват. Дълбоко уважавам глагола „искам“, но съм и почитател на реализма.

Истината е, че нищо не се е променило. Бързите успехи са пълни с подводни камъни.

Искаш нещо, купуваш го на кредит и, докато се усетиш, финансовото ти положение се е влошило повече отколкото искаш. Претендираш за висока заплата, отказват ти, после се чудиш защо си разочарован безработен.

Да постигаш своето е прекрасно. Просто се иска да си по-търпелив и постоянен в усилията си. След 10-20 години работа е напълно вероятно и в твоята чакалня да те очакват повече хора за преглед, отколкото можеш да приемеш за деня.

Независимо дали говорим за най-обикновен химикал, или за по-значителни неща, постоянството е верен приятел по пътя на успеха и щастието. Поддържай връзка с него. Заслужава си!

P.S. Подписвам се под думите си с новия си химикал 🙂