Използваш ли потенциалът на любезността?

Ако използваме потенциалът на любезността в отношенията си, само можем да спечелим повече позитивни емоции и щастие. Това е изводът от изследването на Сара. Б. Алгое – изследовател от университета в Северна Каролина.

Нейното проучване показва, че дребни обмислени жестове и ответното чувство на благодарност към партньора, действат положително върху отношенията.

Дребните жестове имат реалния потенциал да увеличават взаимното щастие и да заздравяват отношенията между партньорите.

Сара. Б. Алгое и колегите й изследвали 67 двойки, които имат романтична връзка поне от три месеца. Повечето от двойките били заедно от около 3 години и живеели заедно от около 2 години. Почти 24% от участниците били семейни, а около 12% – сгодени.

Задачата на всеки от партньорите в двойката била да водят дневници в продължение на две седмици, в които да отбелязват всички жестове, които са направили към своя партньор, както и жестовете, които са получили от страна на партньора си.

Били им дадени инструкции да записват дори и най-дребния жест като купуване на любимата им марка кафе, приготвяне на любимата им вечеря или игра с децата, за да може партньорът да има повече време за себе си. Единственият критерий бил жестът да ги кара да се чувстват по-добре.

Участниците също така записвали и емоционалните си реакции на партньорските жестове, а в края на двете седмици трябвало да посочат доколко са удовлетворени от интимните си взаимоотношения.

След това екипът прегледал дневниците на участниците с цел да оцени ефектът от жестовете върху качеството на отношенията.

Резултатите от изследването:

Дребните жестове предизвикват ответно чувство на благодарност, която засилва емоционалната близост в отношенията и удовлетворението от връзката както при мъжете, така и при жените. Изводът на изследователите е, че позитивните емоции и в частност благодарността към романтичния партньор могат да подобрят качеството на интимните отношения.

По думите на Сара Б. Алгое дребните жестове на внимание задействат верига от позитивни емоции.

Те носят скрито послание, че вие държите на своя партньор; че сте загрижени за неговите/нейните потребности и предпочитания.

Това от своя страна влияе положително върху начина, по който другият ви възприема като цяло. Дребни жестове на любезност и ответното чувство на благодарност са полезни за укрепването на връзката и подобряването на качеството й.

Възползвайте се от тази ефективна стратегия и изпълнете отношенията си с повече позитивни емоции и щастие.

За максимален ефект бих ви препоръчал да направете списък с жестове на любезност към вашия партньор и планирайте кои от тях ще поднесете в съответния ден. Едва ли някой друг знае по-добре от вас какво ще достави радост на партньора ви.

Няколко идеи от мен:

1. Поканете я/го на среща навън.

2. Използвайте повече нежни думи докато общувате по телефона и лице в лице.

3. Пригответе любимото й/му ястие.

4. Посветете част от времето си за дейности, които са полезни и приятни за нея/него.

5. Посрещнете я/го с усмивка и прегръдка, когато се прибира вкъщи.

6. Отворете вратата и дайте път.

7. Поканете я/го на кино.

8. Направете й/му комплимент.

9. Сутрин пригответе кафе и го поднесете с усмивка и пожелание за прекрасен ден.

10. Напишете кратка бележка, чрез която да споделите защо тя/той е специален за вас.

11. Гледайте с нея/него любимото му/й предаване или филм.

12. Споделете история, когато другият ви е накарал да се чувствате страхотно и й/му благодарете.

13. Закачете бележка на хладилника с нежно послание.

14. Похвалете другия за добре свършена работа.

15. Дарете го/я с прегръдка и нежна целувка, докато се разминавате в дома ви.

16. Подарете цветя, които да украсят и вдъхнат свежест в дома ви.

17. Споделете какво цените в него/нея.

Списъкът не претендира за изчерпателност. Бъдете изобретателни и не забравяйте, че жестът е това, което има значение.

Жестовете на любезност не са запазена марка за интимните отношения

Използвайте ги подходящо с всеки, с когото бихте желали да се наслаждавате на повече от добри взаимоотношения, защото потенциалът на любезността е неограничен.