По скалата на успеха

Вчера имах възможност да поговоря с един успял в професионален план човек. Бизнесмен, който ръководи успешно производство, осигурява работни места и плаща заплати и данъци на държавата. От подобни хора винаги има какво да научим, когато става въпрос за успех.

По време на разговор ни няколко негови изказвания ми направиха впечатление, зад които прозират убежденията относно темата „Как да бъдем успешни“. В тази статия искам да споделя какво си взех от него. Възможно е неговите бизнес-правила да ви прозвучат клиширано, но това не ме притеснява.

Първо, добрите клишета са прекрасни напомняния, от които имаме нужда. Второ, добрите клишета съдържат доказани истини. Трето, щом те са му помогнали да успее, значи си заслужава да им обърнем внимание, нали?

Първото изказване, което ми направи впечатление бе:

– Вярвай!

Да вярваш в това, което правиш. Да вярваш, че си заслужава. Да вярваш, че ще се справиш с трудностите. Да вярваш, че можеш и имаш необходимите качества. Да вярваш, че притежаваш куража да подобряваш. Да вярваш, че с умен труд утре ще си една стъпка по-напред.

Второто изказване, което ми направи впечатление бе:

– Всеки ден ставай по-добър!

Успешните бизнесмени работят мащабно. Например поддържат големи производства, за тях работят стотици хора, управляват внушителни финансови средства, сключват крупни сделки…

В подобни условия е лесно човек да се самозабрави и да потъне в задоволство. Убеждението „Всеки ден ставай по-добър“ ни предпазва от тази грешка и ни напомня, че въпреки размерите на успеха, е жизненоважно постоянно да се стремим към развитие и подобрение.

Ако не се придвижваме напред, започваме да вървим назад. Особено в света на бизнеса, където конкуренцията не спи! Това изказване ми напомни за Уил Смит. В един негов клип в youtube той казва:

– Всеки ден като се събудя си задавам въпроса „Как днес да бъда по-добър човек, съпруг, баща, актьор?“

Ако искате всеки ден да ставате по-добри, независимо с какво се занимавате или какви сте в момента, само ще спечелите, ако си задавате въпроса „Как днес да бъда по-добър?“. Отговорите ще ги намерите. Гаранция!

Третото изказване, което ми направи впечатление бе:

– Не си губи времето!

Любимото ми. Часовникът неумолимо тик-така. Времето е непреклонно – нито е готово да се връща назад, нито е готово да се продава. Имаме точно 24 часа и нито минута повече. Не го ли използваме ефективно, губим безвъзвратно. Най-разумното нещо, което бихме могли да направим е да се фокусираме и да действаме решително.

Четвъртото нещо, което ми направи впечатление, но сякаш остана неизказано, бе:

– Винаги се стреми нагоре!

Често хората, които гледат успешните отстрани и си мислят, че на тях им е лесно. Нищо не е по-далеч от истината.

Успехът е строг. Успехът е изискващ. Успехът те предизвиква.

Динамиката на успеха често остава скрита зад лъскавата му фасада, която е като трън в очите на всички, които не се стремят към себереализация. Успешните с готовност плащат цената и продължават да мечтаят, да планират и да работят за по-доброто бъдеще, което си представят.

Успешните хора са като алпинистите. След като покорят опасен връх, дават си кратка почивка и запленени от гледката се устремяват към следващия. Те са неуморими.

Искрено благодарих за полезния разговор, който ме накара да се замисля над темата. Надявам се есенцията на разговора да ви вдъхнови да продължавате да покорявате личните си върхове. Надявам се!