Да изберем да бъдем по-щастливи днес

Човешки навик е да поставяме условия пред собственото си щастие, което само по себе си ограничава възможността да бъдем по-щастливи днес. Най-общо бихме могли да изразим условията в следната формула: „когато …., тогава …..“

Когато реша този проблем, тогава ще бъда щастлив.

Когато срещна половинката на живота си, тогава ще бъда щастлив.

Когато ми увеличат заплатата, тогава ще бъда щастлив.

Последиците от подобни мисли са, че сами намаляваме възможностите си да бъдем по-щастливи днес.

„Когато …, тогава …“ изразява една утопична мечта за идеално състояние, в което всичко е според желанията ни. За съжаление „пълното“ щастие е почти невъзможно състояние или е рядко срещано явление (все пак съм оптимист).

Защо?

Ето няколко отговора:

Нарастващите очаквания

В едно изследване анкетират хора с различни нива на доход.

Хората, които печелят 20 000 долара годишно, смятат, че за да могат да си позволят всичко, което искат, са им необходими 30 000 долара годишен доход.

Хората с 30 000 долара доход смятат, че са им необходими 40 000 долара.

А хората с 40 000 долара доход смятат, че са им необходими 50 000 долара доход.

Това изследване чудесно демонстрира механизма на очакванията. Колкото повече постигаме, толкова повече очакванията ни нарастват и започваме да искаме още.

Този механизъм сам по себе си е в основата на прогреса и напредъка. Но ако не си позволяваме да бъдем щастливи преди да сме реализирали всичките си желания, то най-вероятно сме попаднали в капана на непрекъснато нарастващите очаквания и може да ни се наложи да чакаме вечно.

Все пак да не забравяме, че торбата на желанията няма дъно.

Феноменът „адаптация“

Ние много бързо привикваме към нещата и започваме да ги приемаме за даденост. Те стават част от ежедневието ни и не след дълго спират да ни носят толкова щастие, колкото са ни носили в началото.

Увеличават ни заплатата и след около три месеца ние сме се адаптирали. Новото ниво на доход е нещо съвсем нормално за нас, а не след дълго става и недостатъчно. Адаптацията действа дори и в брака.

Изследователите смятат, че след около две години младоженците дотолкова свикват с това да са женени, че нивото им на щастие се връща на нивото, което е било преди брака.

Оттам нататък е необходимо семейното щастие да се гради съвсем съзнателно, за да се чувстваме щастливи така, както в началото на семейния живот. Колкото и да е желано дадено нещо, адаптацията действа безотказно.

Илюзорните очаквания

Понякога се заблуждаваме, че докато не превърнем нежеланото състояние в желано, не можем да бъдем по-щастливи.

Например много хора си мислят, че тъй като в момента имат голям проблем/проблеми е нереалистично да бъдат щастливи днес.

Абсолютно задължително е човек да работи и да се стреми да подобрява живота си. Но възможно ли е да постигнем такова състояние, в което да кажем, че всичко е абсолютно наред, че нямаме никакви проблеми, че животът ни е перфектен?

Мисля, че само докато четете горните въпроси виждате абсурдността в тях. Утопично е да очакваме да постигнем състояние на пълна безметежност, в което ще бъдем щастливи до края на дните си.

Въпреки това често отлагаме собственото си щастие, докато не решим даден проблем с илюзията, че тогава ще можем да си позволим да бъдем щастливи.

Няма пълно щастие и това е факт. Ала този факт вдъхновява, защото ни казва че може да сме щастливи днес, а утре дори още по-щастливи.

Не се фокусирайте върху това, което нямате в момента дотолкова, че да пренебрегвате собственото си щастие днес.

Винаги ще искаме още. Винаги след като постигнем нещо, ще пожелаем следващото. Винаги ще имаме проблем/проблеми за решаване.

Но докато сме устремени напред, нека не забравяме, че животът е кратък и имаме пълното основание да бъдем по-щастливи днес. В крайна сметка, всичко с което разполагаме е днес.

Не се поддавайте на илюзията за пълно щастие.

Бъдете реалисти, усмихвайте се въпреки всичко и си позволявайте да бъдете поне малко по-щастливи днес и всеки ден.