За предъвкването като възможност

В книгата си “Как да бъдем оптимисти” д-р Мартин Селигман говори за предъвкването и как то влияе отрицателно на начина, по който се чувстваме и действаме.

Най-общо казано предъвкването се изразява в това непрестанно да се връщаме в мислите си към дадена ситуация, която приемаме за негативна. Мислим за нея, мислим за това какво не сме направили както трябва, за евентуални последици и т.н.

Проблемът с предъвкването е, че при него липсват конструктивни действия. Ние само превъртаме ситуацията в съзнанието си отново и отново, но реално нищо не правим. И така започваме да буксуваме като кола, която е попаднала в локва и върти гуми на празни обороти.

Повече за предъвкването вижте в клипа:

Първата ни задача е да осъзнаем, че предъвкваме. Втората ни задача е да започнем да дисциплинираме съзнанието си и да си казваме “Стоп”. Третата ни задача е да насочим енергията си към конструктивни действия.

Всеки от нас е склонен да предъвква и да се самосаботира. Но това е възможност да станем по-осъзнати и да продъжим да се себеусъвършенстваме.

Никога не е лесно, но пък иначе нямаше да е интересно.

Използвайте предъвкването като възможност и продължавайте да градите своя по-добър и по-щастлив живот.

PS. В онлайн групата “Психология за всеки ден” редовно публикувам видео клипове на тема приложна психология. Повече за нашата група и за възможността да се присъедините към нас вижте тук.