Инвестирай в преживявания за повече щастие

Щастие с пари не се купува. Факт. Но можеш да си купиш сладолед, да му се насладиш и да се почувстваш по-щастлив.

Ключовата дума е „преживяване“.

Купуването на материални блага може да увеличи нивото на личното ни щастие при положение, че тези блага ни осигуряват чести позитивни преживявания.

Например подаряват ви страхотна прахосмукачка. Ако не обичате да чистите, прахосмукачката няма да ви направи по-щастливи.

Да предположим, че обичате да си приготвяте домашен хляб. Подаряват ви хлебопекарна, с която имате възможност да сервирате хляб по ваш избор, да пробвате нови рецепти и да получавате комплименти какви майстори сте. Този домакински уред ще ви осигурява редовно позитивни преживявания, които подхранват чувството ви за щастие.

Щастие с пари не се купува. Можем да купуваме материални блага, които ни осигуряват позитивни преживявания и да бъдем по-щастливи.

Втората възможност е да си осигуряваме директно приятни преживявания. Например екскурзия. Купувате си билет, заминавате, няколко дни се наслаждавате на приключението, правите снимки и ги споделяте, а след като се върнете има какво да разказвате на приятелите си.

Формулата е следната: Пари + Купуване + Позитивни преживявания = Повече щастие.

Всеки от нас е различен. Затова е важно да се замисляме от време на време как и за какво харчим парите си.

Онзи ден ни подариха дървена масичка. След като се събудя си правя кафе и прекарвам десет-петнадесет минути  на балкона. Наслаждавам се на тишината и на вкусното кафе. Имам си любимо столче, а вече и масичка.

Определено новата придобивка направи ритуала ми по-приятен. Една малка дървена масичка в момента допринася за моето щастие и го подхранва.

Няма значение какво купуваме. Има значение дали това, за което даваме парите си, ни осигурява приятни моменти. Ако отговорът е „Да“, то това определено са пари инвестирани в щастие.

Щастие с пари не се купува. Факт.

Но можем да инвестираме умно и да си осигуряваме малки и големи позитивни преживявания.