За неизбежните пречки пред щастието ни

Всички сме чували израза “Пълно щастие няма”. Съгласен. И една от причините за това са неизбежните пречки пред щастието ни. Последните имат много лица, но едно е сигурно – животът няма да спре да ни ги поставя на пътя.

Досега не съм видял човек, който да няма пречки пред щастието си. Затова пък съм виждал и познавам хора, които знаят как да живеят с повече щастие, като приемат този житейски факт.

Най-често разпространените пречки (списъкът, който следва, не претендира за изчерпателност; по-скоро целта ми е да послужи за илюстрация):

– Не изкарвам достатъчно пари.

– Все още чакам любовта на живота си.

– Не обичам работата си и нямам търпение да си намеря по-добра.

– Жена ми не ме разбира и не спира да ми досажда.

– Мъжът ми е пълен идиот, но не мога да се реша да го напусна, защото…

– Обичам работата си, но шефът… Как е възможно да имам такъв шеф?

– Бизнесът ми пропадна преди две години. Сега освен проблем с парите, имам и проблем с алкохола.

– Синът ми е нехранимайко. Къде сгреших?

– Как ще взема всички тези изпити и дали ще успея да се дипломирам някога?

– Колко искам да не съм толкова тревожен?

Още?

Няма нужда. Пречките са безброй. Имало ги е, има ги и ще ги има. Животът е решил да не ни ги спестява.

Виктор Франкъл, създателят на “Логотерапията”, е преживял целият нечовешки ужас на концентрационните лагери по времето на Втората световна война. В лагерите загиват майка му, брат му и съпругата му. Той оцелява и след края на войната продължава да живее, да работи, да пише книги, да изнася лекции и да допринася.

Целенасочено споменавам В. Франкъл. Да ти отнемат свободата, да ти отнемат живота, който градиш и обичаш, да ти отнемат любимите, да ти отнемат бъдещето… За мен това е един от най-тежите удари на живота. Наистина не сме застраховани. Не сме.

В сравнение с неговата съдба и тази на милиони други, аз не съм преживял кой знае колко за своите тридесет и девет години.

Случвало се е да нямам и една стотинка в джоба. Работил съм за три лева на ден като общ работник, само за да имам някакви пари. Взимал съм пари назаем, за да мога да си плащам таксата в университета.

Сърцето ми е било разбивано няколко пъти. Чакал съм с нетърпение да срещна своята половинка и не съм мислил за нищо друго. Често съм се питал “Защо всичко е толкова трудно?”.

Налагало се е да живея под наем и да копнея за свой дом. Попадал съм в задънени улици и не съм виждал изход към момента. Правил съм грешки, за които съм си плащал.

Съ-преживях тежкото раждане на първият ни син. Цяла седмица със съпругата ми се молихме да се възстанови напълно и да го изпишат от интензивното. Изпратих баща си от този свят за два часа…

Но не бих си позволил да сравня моите удари с тези на В. Франкъл и всички други хора с невероятно тежка съдба. На тях единствено се възхищавам, защото ни показват с делата си колко сме силни и устойчиви. Само този факт ме кара да се усмихвам щастливо, дори когато ми е трудно и се налагам да се справям с поредния удар.

На тридесет и девет години просто приемам, че животът е решил да ни поднася неизбежни пречки пред щастието ни. Също така съм осъзнал, че ние имаме потенциала да ги преодоляваме и да продължаваме.

А когато пречките пред щастието ми не са толкова критични, съм се научил да “изключвам” и да преживявам момента пълноценно.

Защо?

Пречките ще ги има винаги. Това е сигурно. Ако не мога да “изключвам”, то тогава следва да не преживявам красивите моменти, които ме даряват с щастие.

Умението да се потапяме в момента на сто процента и да забравяме за целия свят е незаменимо. Благодарение на него можем да преживяваме щастието сега въпреки пречките.

Ако наистина желаем да живеем по-щастливо в реалния живот, е добре да развиваме това умение всеки ден. Ако наистина желаем да живеем по-щастливо, е добре да улавяме щастливите моменти и да ги преживяваме пълноценно. Ако наистина желаем, всеки от нас може да живее по-щастливо дори и с неизбежните пречки пред щастието.

Кратко обобщение:

– Пречки има и ще има.

– Можем да приемем този факт или не. Ние решаваме.

– Приемането ни позволява да развиваме умението да се потапяме в моментите на сто процента и да забравяме за света за известно време.

– Да преживяваме този момент, който никога няма да се повтори, е умение. Трудно за усвояване, затова пък си заслужава.

Два въпроса:

– Ако се чувствам нещастен/а, вероятно в момента има пречки пред щастието ми. Какво ще направя, за да подобря положението си?

– Как избирам да преживявам неповторимите моменти, независимо колко време ще ми отнеме да отстраня пречките?

Отговорите и изборите са винаги лични.

И един пример:

Прибирам се от работа. Денят е бил тежък и утре всичко продължава наново. У дома ме чакат две прекрасни деца, които искат да си играем, да се забавляваме и да сме заедно. Какво да правя?

Да оставя проблемите в работата и да отделя време на децата?

или

Да им кажа да ме оставят намира и да изпия две-три бири, докато продължа да мисля за проблемите?

Моят отговор е семпъл:

– Някои неща не се повтарят.

Това е моето напомняне, което ми подсказва следното:

Често си мислим, че има време и си позволяваме да отлагаме. А наистина ли знаем колко време има? Оставям въпроса отворен.