Прибързаните решения – 2 начина как да се предпазваме от тях

Прибързаните решения са опасни за благополучието ни. По-добрата алтернатива е да бързаме бавно.

Често под натиска на времето и/или напора на вътрешните ни импулси сме склонни да взимаме решения, които не сме обмислили добре.

Здравият разум ни подсказва, че те не са оптимални и могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи. Особено ако решаваме при липсата на достатъчно информация.

В наш интерес е да взимаме най-доброто решение към момента.

За да се случва това, е добре да изградим навика да набавяме достатъчно информация за ситуацията, за предприетите мерки и за потенциалните възможности пред нас. След това можем да вземем информирано решение.

Информираните решения винаги са по-добри от прибързаните решения.

Също така е добре за нас да умеем да сдържаме импулсите си, за да действаме разумно. От опит знам, че вредите от прибързаните решения са повече от една.

Лошите резултати са на първо място. С времето те могат да подкопаят самочувствието и увереността в собствените ни възможности.

На второ място е опасността от влошаване на отношенията ни с другите. Прибързаните решения водят до нежелани резултати и ни отдалечават от желаните. Тъй като сме емоционални същества, обикновено това ни кара да се ядосваме, да се гневим, да крещим, да се държим несправедливо, да принизяваме труда и постиженията на другите. Неизбежно отношенията ни се влошават.

Лошите резултати и подкопаните отношения продължават да нагнетяват напрежението. Така се завърта един порочен кръг, който не води към нищо добро.

Прибързаните решения… Как да се предпазваме от?

– Първото и най-важно нещо е да тренираме постоянно да сдържаме импулсите си, за да действаме разумно и премерено. Също така е добре да внимаваме за онази нетърпелива част от нас, която иска нещата да се случват веднага.

– Второто най-важно нещо е да тренираме навика да набавяме нужната информация преди да вземем решение.

Тези две умения увеличават шансовете ни да неутрализираме вредните ефекти от прибързаните решения и ни помагат да взимаме по-оптимални и да постигаме по-добри резултати.

Малко търпение, малко време и малко повече усилия са абсолютно необходими, за да подобряваме качеството на решенията ни и да живеем по-добре.

Всеки от нас е взимал прибързани решения. Припомнете си някои от тях и нека това да ви вдъхнови да вземете най-доброто от миналото, за да продължите напред по-мъдри и по-подготвени за нови заслужени успехи.

Ежедневно взимаме решения. С течение на времето ефектите от тях се натрупват и неусетно определят качеството на живота ни.

Затова е важно да тренираме и да ставаме все по-добри.