Как да се наслаждаваме на процъфтяващи отношения

Ние сме социални същества и принципно желаем да се наслаждаваме на процъфтяващи отношения със значимите за нас други.

Един реален пример:

Преди две вечери със сина ми се приготвяме за лягане. Обличам му пижамата и искам да му сложа една блуза, тъй като, докато спи, се отвива.

Той обаче не беше съгласен и ми каза, че не иска да облича блузата.

Как да постъпя?

Единият от начините пред мен е да му наложа волята си и да му покажа кой командва парада. Няма да му стане много приятно, защото не уважавам неговото решение.

Но какво да се прави? Все пак аз съм по-възрастният и се предполага, че знам кое е най-доброто за него.

В ситуации, в които нещо застава на пътя на желанията и целите ни, сме склонни да реагираме по линията на силовия метод.

В такива моменти изпитваме „фрустрация“ – чувството, че пътят към реализирането на желанията и целите са ни блокирани.  И по навик прибягваме към най-лесния начини за отстраняване на пречките.

За съжаление, чрез подобен начин на действие ние нараняваме и отблъскваме значимите за нас други – дори да се ръководим от най-добри намерения в никакъв случай не допринасяме за процъфтяващите ни отношения.

Затова реших да запазя спокойствие. Легнахме без да му обличам блузата. Започнах да му разказвам приказка за лека нощ.

Любимият му герой попадна в снежна буря, а най-добрият му приятел го спаси, като му даде топла блуза, за да се стопли. Изведнъж синът ми се изправи и каза „Хайде!“.

Усмихнат, му облякох блузата. След малко заспа спокоен и доволен от края на вечерта.

В моменти на фрустрация е нужно малко спокойствие и търпение.

Подход, различен от налагането на собствената ни воля. Тогава вероятността всички да са доволни и щастливи е винаги по-голяма, а вероятността да се наслаждаваме на процъфтяващи отношения е по-голяма.

Освен търпението, за да реализираме желанията и целите си, се изисква и креативност от наша страна. Това само по-себе си е невероятна възможност да се обогатим като личности.
Спокойствие, търпение плюс креативност е равно на постигане на желанията и целите ни.

А като бонус даряваме повече щастие на значимите за нас други.

Представете си, че сте продавач в магазин. Обявили сте промоция на един от продуктите ви. Влиза клиент и се интересува от продукта. Разглежда го, задава ви въпроси и след малко ви казва довиждане.

Ще му се развикате ли „Идиот, писна ми от зяпачи. Какво искаш още? Не виждаш ли колко е изгодна цената?“ в стремежа ви да продадете.

Ако го направите, едва ли ще имате много клиенти и успешен бизнес.

В личните отношения е абсолютно същото.

Един от ефективните начини за подхранването им е умението ни да съзираме ситуациите в тяхната пълнота и да извличаме най-доброто от тях. Психолозите използваме понятието „когнитивно преструктуриране“.

Иначе казано, това е умението да излизаме от рамките на негативното възприемане на ситуацията и да съзираме потенциалните ползи в нея.

Няма гаранции, че ще всичко ще се получи по най-добрия начин, ала винаги можем да опитаме и да направим всичко по силите си. Колкото повече го правим, толкова по-добри ще ставаме.

Това е обещание за повече щастие за нас и за хората, с които желаем да се наслаждаме на процъфтяващи отношения.

Апел:

Не бързайте да използвате силовия метод, когато се натъкнете на пречки през вашите желания и цели. Опитвайте да подхождате със спокойствие, търпение и креативност в подобни ситуации.

Опитвайте отново и отново, защото определено си заслужава да се наслаждаваме на повече споделено щастие и процъфтяващи отношения със значимите за нас други.