Колко по-силни сме в действителност?

Психическата ни нагласа оказва невероятно влияние върху нашите възможности. От нея зависи дали ще успеем да проявим най-доброто от себе си, или не; дали ще се откажем, или ще продължим напред като победители; дали ще постигнем мечтите и целите си, или ще спрем по средата на пътя.

Нейната роля е първостепенна и е добре да го знаем.

Наскоро гледах за пореден път филма „Мъже на честта”. Филмът започва с това как бедно фермерско момче с тъмна кожа всеки ден гледа робския труд на баща си, който полага кански усилия, за да осигури прехраната на семейството си.Годините минават и малкото момче пораства. Единственият му шанс да се измъкне от мизерията е професионалната армия. Той се записва във Военноморския флот на САЩ. Точно преди да се качи на автобуса, вече остарелият му баща казва последните си думи:

– „Никога не се предавай! Бъди най-добрият!”

За Карл Брашиър (Куба Гудинг Мл.) последните бащински думи се превръщат в непоклатима вътрешна нагласа. Воден от тях, той започва да се опълчва на установените порядки и да проявява своя потенциал. Впоследствие кандидатства за водолаз в елитна девизия, занимаваща се с издирвания и спасителни операции.

Офицерът, обучаващ Карл, Били Сандей (Робърт де Ниро), не приема нито нахакания младок, нито невероятното му желание за успех. По време на обучението той притиска Карл извън границите на човешката издръжливост в усилията си да го пречупи и да го изгони от флота.

Преодолявайки всички нечовешки изпитания, рискувайки собствения си живот, Карл успява да издържи курса и да стане първият цветнокож водолаз. Малко преди това има една култова сцена. Робърт де Ниро го пита какво ти е казал старецът, че те е надъхал така. Отговорът, който чува, са думите на бащата:

– „Никога не се предавай! Бъди най-добрият!“

Оказва се, че именно тази психическа нагласа е източникът на несломимия дух и решимост за успех.

След като става елитен водолаз, препятствията и зложелателите не свършват. Карл се доказва още редица пъти, и ако имате нужда от вдъхновение, ви препоръчвам да гледате този филм.

В него чудесно е пресъздадена вечната истина за човешкия дух:

У всеки от нас живее победител, който притежава невероятна вътрешна сила. Благодарение на нея можем да преодоляваме всички препятствия по пътя на мечите и целите ни.

И когато сме на точното място, и когато стане трудно, и когато ни идва да се откажем – нагласата определя дали ще използваме силата си или не.

Някои биха ме репликирали:

– „Това е само хубав американски филм, посветен на тяхната прословута американска мечта.”

Дали?

Науката също има какво да каже за силата на психическата нагласа. Британският психиатър Дж. А. Хадфийлд в книгата си „Психология на силата” описва следния изумителен експеримент. Той моли трима души да се подложат на опит за установяване на ефекта на психическата нагласа върху силата им, която измерва с динамометър. Задачата на участниците е да стискат динамометъра с всичка сила. Правят го в три различни варианта.

1. При нормални условия средният резултат е 223 килограма.
2. При опит след хипноза, при която е казал на тримата, че са много слаби, те постигат само 64 килограма.
3. При третия опит Хадфийлд казва на тримата под хипноза, че са много силни, и те постигат средно 313 килограма резултат.

Вярата, че са силни, повишава действителната им физическа сила почти с 50 %.

Колко по-силни сме в действителност?

Отговорът е „Поне два пъти по-силни, отколкото бихме предположили“. Използвайте силата на психическата нагласа за добро и процъфтявайте.