Най-важните взаимоотношения, които можете да развиете

Рядко гледам новини. Не искам да ме облъчват с негативна енергия. Разбира се не всички новини са равни. От време на време съобщават невероятни новини. Точно като тази: Александър Йорданов е ученик в трети клас.

В навечерието на новата учебна година детето намира изгубена чанта с 2200 лева. С баща му занесли чантата в районното управление и предали парите на полицията. 2200 лева не е никак малка сума.

Аз съм изпадал в същата ситуация и знам какво е преживяването. За части от секундата през съзнанието ти профучава мисълта „Да задържа парите за себе си.” Гласът на здравият разум ни казва, че това не е правилна постъпка. Парите не са наши. Не сме ги спечелили със собствен труд.

Младото момче и баща му са честни, съвестни, справедливи и добри хора. Поведението ни го казва. Да получиш финансов „подарък” и да пренебрегнеш изкушението да го приемеш е доблестно.

Чрез своята постъпка синът и бащата са поставили още една тухла в добродетелния си характер. Той се кове чрез конкретни поведения в конкретни действия. Най-вече чрез добродетелни постъпки.

Ден преди новината съпругата ми намери 100 лева пред входната ни врата. В първият момент на лицето й грейна усмивка, предизвикана от приятното чувство, че птичката на финансовия късмет е кацнала и на нейното рамо. Огледахме. Наоколо нямаше никой, който да търси загубената банкнота.

Тя позвъни на всички хора от нашата къща и на всички, които познава от съседната кооперация, с надеждата да намери собственика на стоте лева. Ударих ме на камък и се прибрахме у дома. Минути след това пред кооперацията ни се появила млада жена, която се оглеждала в тъмнината.

За късмет братът на съпругата ми точно в този момент е излизал. Попитал я какво търси. Тя му отговорила, че докато отивала до аптеката, изгубила сто лева, с които е трябвало да си купи лекарства.

Брат й ни се обади, а съпругата ми слезе да върне парите. Стоте лева намериха собственика си. Птичката на късмет отлетя и кацна точна там, където трябваше. На следващия ден съпругата ми случайно срещнала жената на улицата. В разговора тя й споделила, че преди време е прекарала инсулт и в момента приема скъпи лекарства.

В тази история птичката на късмета играе важна роля. За да я изпълни успешно, има нужда от добродетелни хора, загрижени за благото на другите. Точно с тях, тя работи в екип и заедно носят повече щастие.

Колкото повече успешни екипи, толкова повече добродетелни постъпки ще се случват. Благодарение на това, ние ще живеем по-щастливи заедно! Щастието не е самотен остров. Щастието е у нас и между нас.

Добрите постъпки са невероятен начин да създаваме и да се наслаждаваме на повече споделено щастие.

Какво се случва, когато не работим в екип с птичката на късмета?

Ще споделя свой личен опит с вас.

Преди няколко години и намерих двадесет лева на улицата. Огледах се, но никой не ги търсеше. Прибрах банкнотата в джоба си и усмихнат продължих по пътя си. Същата вечер със съпругата ми бяхме се уговорили да отидем на бар. Почерпих с подарените пари.

Една седмица по-късно Изгубих десет лева. Реших, че загубата е свързана с онези двадесет лева, с които почерпих. Замислих се какво съм могъл да направя, въпреки че нямах възможността да върна парите на собственика им. Очевидно не бях постъпил правилно. Птичката на късмета кацна и преди да отлети си взе половината сума.

Мислих и не намирах отговор, но въпросът седеше в съзнанието ми. Един ден отговорът се появи – когато намериш пари и няма на кого да ги върнеш, не ги харчи за себе си. Дари ги. Направи добро. Възможности – колкото искаш.

Ако намерим чужди пари, пред нас има две опции:

1. Да ги върнем на собственика им.

2. Да ги дарим при положение, че няма как да открием собственика.

Във всяка една ситуация ние избираме как да постъпим. Ние избираме дали ще гради добродетелен характер, дали ще следваме морални принципи, дали ще допринасяме за щастието на другите.

„По ръката, която дарява роза остава част от аромата на розата”.

Когато постъпваме в съответствие с личните си ръководни принципи, ние сме по-щастливи. Щастието е най-ценната валута на този свят. Всеки, който я поставя на първо място е умен човек. Хора сме и сме податливи на изкушения.

И точно тук е мястото на ценностите, които направляват поведението ни. Ако честността за мен е ценност, няма да се колебая да върна или даря загубени пари. Ценността, е ръководен принцип, който светкавично ще ме насочи доброто решение.

По този начин живеем в съгласие и хармония със своята съкровена същност – този вътрешен комфорт не се купува с пари.

„Всеки ден избираме между две възможности – да живеем в съгласие със себе си или да смятаме, че сме отвратителни.” – Норман Винсънт Пийл

Представете си, че сте на разходка в невероятно красива градина. Какво прекрасно място, нали?! Зад красотата, на която се наслаждавате, стои градинаря. Той ежедневно полага грижи, за да поддържа място, в което ние цъфтим. По същият начин ние може да се грижим за добродетелния си характер и са сме красиви цветя в градината на човечеството.

Ключът са конкретните постъпки. В тях се проявяват ръководните ни принципи. Отделете време, за да формулирате писмено вашите ръководни принципи и ценности. Погрижете се за най-важните земни взаимоотношения.

„Най-важните взаимоотношения, които можете да развиете, са взаимоотношенията ви със самия себе си.” – Кен Бланчард

Ето и едно чудесно упражнение за целта. Задачата е да седнем, да останем насаме със себе си да помислим как искаме да живеем и от кои принципи ще се ръководим, за да сме по-щастливи.

Упражнението се нарича „21”.

Вземете лист хартия и химикал. В края на упражнението на листа трябва да видите вашите двадесет и един ръководни принципи. Ще ви споделя шест от моите. Другите запазвам за себе си:

1. Живей смело и свободно.

2. Знай ясно какво искаш.

3. Работи здраво всеки ден.

4. Залагай на човещината. Парите винаги са на по-задно място.

5. Променяй се към по-добро. Усвоявай нови знания и умения постоянно.

6. Пази и живей в съгласие със собствените си принципи.

Веднъж установени, ръководните принципи, зад които стоят нашите ценности, започват да променят нас самите, взаимоотношенията ни с хората и качеството на живота ни.

Осъществявайте принципите в делата си. И помнете това е процес ежедневен процес. Грижете се за щастието си, като отдаден градинар и процъфтявайте.

P.S. Градинарят има възможността да ви подари цвете, да докосне сърцето ви и да ви направи по-щастливи. Заслужена привилегия.

Повече градинари, повече щастие.

Накрая бих желал да ви предложа списък с ценности. Идеята ми е да се замислите и да прецените кои следвате и кои бихте искали да започнете да следвате:

1. Креативност

2. Любопитство

3. Широта на ума и критична преценка

4. Желание за учене

5. Ориентация към бъдещето

6. Искреност и честност

7. Борбеност

8. Постоянство

9. Ентусиазъм и оптимизъм

10. Доброта и щедрост

11. Любов

12. Емоционална интелигентност

13. Праволинейност и великодушие

14. Екипен дух и лоялност

15. Лидерство

16. Състрадание и прошка

17. Скромност и смирение

18. Търпение, предпазливост и уравновесеност

19. Самообладание

20. Да ценим красотата

21. Благодарност и признателност

22. Надежда

23. Смях и усмивка

24. Вяра.

Ръководните принципи са нашия пътеводител за по-щастливо и по-добро бъдеще. Определете го ясно и ги използвайте решително.

Заслужава си да сме в съгласие и хармония със себе си и да се наслаждаваме на по-щастлив живот.