Силата на благодарността е невероятна – семпъл начин, чрез който да я използваме всеки ден за повече щастие

Силата на благодарността е невероятна. Затова аз лично смятам, че тя е фундамента на щастието ни. В тази статия искам да споделя с вас семпъл начин, чрез който можем да изпълним дните си с повече благодарност и щастие. Лично аз го практикувам при всяка една възможност и ви гарантирам, че работи.

Ще се радвам да ви допадне и да започнете да го използвате редовно. Защото колкото повече работим за личното ни щастие и това на другите, толкова по-добре за всички нас.

Ситуация:

Имате среща с ваш приятел и по стечение на обстоятелствата закъснявате с петнадесет минути. По навик сме свикнали да се извиняваме и обикновено казваме нещо от рода на “Извинявай, че закъснях”. Тук можем да заменим извинението с благодарност и изречението би звучало така: “Благодаря ти, че ме изчака”.

Посланието в същността си е едно и също. Но чувството, което предаваме, зависи от формулировката. Когато кажем “Извинявай”, в повечето случаи чуваме в отговор “Няма нищо”, “Не се притеснявай”, “Нямам проблем” и така се закотвяме в рамката на негативното общуване, а силата на благодарността остава недокосната. 

Когато използваме думата “благодаря”, чувството е различно, защото напускаме негативната рамка и започваме да общуваме от позицията на позитивната. 

Защото това е важно?

Причината е проста. Хората обичаме да ни оценяват и да получаваме признание за добрите ни постъпки. Чрез благодарността подчертаваме позитивните черти и поведения у другите и им изказваме своето признание. И всичко това се случва в позитивната рамка на общуването. Аз лично я предпочитам и всеки път оставам доволен от положителните ефекти на този подход. 

Принципът е следния:

Заменяйте “Извинявай” с “Благодаря”. Това е.

Както споменах наистина е семпло.

За да прилагаме принципа успешно, единственото което се изисква от нас е да започнем да съзираме възможностите и да ги реализираме. Колкото по-често го правим, толкова по-лесно ще ни става и толкова повече щастие ще създаваме чрез уникалната сила на благодарността.

Позволете ми да ви споделя още няколко ситуации, в които съм и прилагам този принцип. Надяваме се на базата на примерите да се вдъхновите и да започнете да използвате все повече потенциала на благодарността и да създавате повече и повече щастие:

Пример 1:

А. Извинявай, че ти отнех от времето.

Б. Благодаря ти, че ми отдели част от времето си.

Пример 2:

А. Извинявай, че те натоварих с тази задача.

Б. Благодаря ти, че се съгласи да поемеш изпълнението на тази задача.

Пример 3:

А. Извинявай, че те ангажирах в почивния ти ден.

Б. Благодаря ти, че се отзова дори в почивния си ден.

Нека не ви затрупвам с повече примери. Убеден съм, че тези са напълно достатъчни, за да видите как обичам да използвам силата на благодарността в ежедневието си и да създавам повече щастие.

Уточнение:

Винаги ще има ситуации, в които извинението е най-подходящата линия на поведение. От нас зависи да преценяваме кога да се извиним и кога да благодарим. А добрата новина е, че можем да съчетаваме двата подхода.

Например:

Извинявай, че те разочаровах чрез постъпката си и ти благодаря, че ме разбираш и си съгласен/съгласна да продължим напред.”

Благодарността е една от най-любимите ми теми в Позитивната психология. Благодаря ви, че отделихте част от вашето време да прочетете статията и ще ви бъда още по-благодарен, ако твърдо решите и започнете да използвате силата на благодарността все повече и повече.

P.S. Още една добра новина:

Всеки ден имаме възможност да изказваме своята искрена благодарност и да даряваме щастие. Всеки ден. Ако практикуваме редовно, бързо-бързо благодарността ще се превърне в начин на живот за нас, което гаранция за повече щастие.

Бих искал да напомня, че потребността ни от признание е базова. Колкото повече активно я зачитаме у другите, толкова по-добре.

“По ръката, която подарява красиво цвете, винаги остава част от очарователния аромат.”

Използвайте силата на благодарността, дарявайте щастие и процъфтявайте.