Позволявайте на силата на човешкия дух да триумфира

Животът е непредсказуем. За броени секунди всичко може да се преобърне и коренно да се промени . В интерес на истината, често се случва.

В психологията съществува понятие наречено “Илюзорен оптимизъм” – вярата, че на нас няма да ни се случи нещо лошо.

Например някои хора не си слагат предпазни колани, защото вярват че няма вероятност да попаднат в пътен инцидент. Погледнете статистиката и може би ще промените мнението си.

За съжаление, животът не дава гаранции и не предлага застраховки срещу ударите на съдбата.

За щастие, всеки от нас има възможност да вземе превантивни мерки и така да намали потенциалния риск, който винаги съществува. Няма такова понятие като нулев риск! Не се ставайте жертви на илюзорният оптимизъм и взимайте необходими предпазни мерки.

Никой от нас не е застрахован от ударите на съдбата и ежедневно животът на хиляди хора се променя неочаквано със знак минус.

Въпреки този факт, ние не сме безпомощни. Разполагаме с мощни оръжия – вяра, надежда, оптимизъм, вътрешна сила, воля, смелост, упоритост, желание да живеем пълноценно… Не на последно място, разполагаме със социалната подкрепата на другите – на онези които вярват в нас, дори когато ние започваме да губим вяра в самите себе си.

Психолозите твърдят (напълно съм съгласен), че всеки от нас има нужните качествата да превърне минуса в плюс и да се издигне над ударите на съдбата, като позволи на силата на човешкия дух да триумфира.

В трудни моменти не губете кураж. Всеки от нас е по-силен отколкото предполага. В трудни моменти вярвайте в тези, които имат нужда от подкрепа и бъдете до тях.

Всекидневно си напомняйте, че съдбата е изменчива. Бъдете благодарни за всичко прекрасно във вашия живот.

Не на последно място давайте най-доброто от себе си. Всеки ден е безценен се брои.

Желая ви да използвате вашата вътрешна сила, чрез която да правите живота си по-добър и по-щастлив.

Във вихъра на тежките моменти е лесно да се обезкуражим. Хора сме.

Винаги има известен период на адаптация, когато съдбата ни удари. Сякаш някой е нанесъл удар в стомаха ни и имаме нужда от известно време, за да си поемем въздух.

Изключително важно е сами да умеем да си вдъхваме кураж и да укрепваме вярата си, за позволяваме на силата на човешкия дух да триумфира и благодарение на нея да се издигаме над ударите на съдбата.

Упражнение:

За да стигнете дотук, вие сте минали през стотици трудни ситуации. Животът е непрекъснато предизвикателство и вие сте се справяли успешно повече от веднъж. Напомняйте си този факт!

Вземете лист хартия и го разделете на две половини. Отделете тихо време за себе си и се потопете в спомените си. Припомнете си колкото може повече трудни и предизвикателни ситуации, през които сте преминали успешно и сте утвърдили силата на човешкия дух.

Запишете ги в лявата половина на листа. Срещу всяка ситуация, в дясната половина, напишете какви качества и сили на характера сте използвали, за да се справите с тях.

Пример

Почти преди седем години се роди първият ми син. Раждането беше изключително тежко както за съпругата ми, така и за сина ми.

След като се появи на бял свят, успях да го зърнах буквално за десет секунди, след което лекарите го отведоха в интензивното. Прекара една седмица в кувьоз. На всички ни беше трудно. В това число и на мен. Съпругата ми правеше видео клипове с телефона, за да мога да го виждам през тези седем дни. Доста сълзи проляхме заедно.

Родителите ни бях не по-малко разтревожени. Те също имаха нужда от утеха и кураж.

Никога няма да забравя как не спирах да им повтарям, че медицината е на високо ниво и че всичко ще бъде наред. Не спирах да вярвам и да си повтарям “Медицината е достатъчно напреднала и синът ни ще се оправи”. Вярвах, окуражавах се, подхранвах оптимизма си и с всички сили отблъсквах негативните мисли.

След седмица си ги прибрахме у дома живи и здрави.

Това преживяване ме научи, че вярата, оптимизмът, куражът и умението да не се поддавам на негативните мисли са част от силните ми страни, които ми помогнаха да премина през тежката седмица. Също така мисля, че успях да вдъхна поне малко вътрешна сила на близките си.

Трудните ситуации ни предизвикват да разкриваме силните ни страни и да утвърждаваме силата на човешкия дух.

Използвайте ги! И помнете, че разполагаме с нужните вътрешни ресурси, за да преминаваме през тежките моменти, да триумфираме и да превръщаме минуса в плюс.

Вдъхновение от Хари Е. Фосидик:

– Щастието не е предимно удоволствие. То е преди всичко победа.