По-добрият подход за справяне с проблемите

Всички имаме проблеми. Всички. Нито можем да се скрием от тях, нито можем да избягаме.

Парадоксалното е, че понякога се поддаваме на желанието да не се изправим срещу проблема лице в лице, а заравяме глава в пясъка с надеждата нещата да се наредят сами. Дълбоко в себе си знаем, че вероятността това да се случи е твърде малка. Нищожна дори.

Да, по-лесно е и би било по-добре, но…

Ако отлагаме решаването на даден проблем, единствено създаваме допълнителни проблеми за себе си.

Например:

– Задълбочаваме сегашния проблем.

– Нагнетяваме напрежението в нас.

– Подкопаваме увереността в собствените си сили и вярата, че можем да се справяме.

По-добрият подход за справяне с проблемите е семпъл:

Първата и най-важна стъпка е да признаем наличието на проблема. Звучи лесно, но опитът показва че доста често не е така.

Наскоро говорих с мой приятел, който е болен от диабет. Отнело му е седем години да признае пред себе си, че има здравословен проблем. Разбирам го напълно.

Искаме да сме здрави и да живеем живота си. Но понякога лоши неща се случват на добри хора. Живот.

Когато се случи, то вече се е случило. И колкото по-бързо признаем пред себе си този факт, толкова по-добре.

Защото само в този случай можем да започнем да търсим ефективни начини за справяне. И това е втората стъпка:

Да не се оставяме в лапите на отчаянието, да вдигнем смело глава и да погледнем проблема в очи. Да започнем да си задаваме непрекъснато въпроса “Какво мога да направя точно сега?” и да не спираме да търсим нашите отговори.

Колкото повече практикуваме този подход за справяне с проблемите, толкова по-добри ставаме. Колкото по-добри ставаме, толкова повече укрепваме вярата в собствените си сили.

Колкото повече укрепваме вярата в собствените си сили, толкова повече подхранваме решителността си. Колкото по-решителни сме, толкова по-голяма активност проявяваме.

А колкото по-активни сме, толкова повече умножаваме шансовете си да се справяме успешно. И респективно, все по-рядко изпитваме желание да заравяме глава в пясъка.

Всички имаме проблеми. Всички. Нито можем да се скрием от тях, нито можем да избягаме. Ала имаме избор как да ги посрещаме.

От изборите ни, в голяма степен, зависи качеството на нашия живот.