Среща с щастливия продавач

Миналата събота имах късмета да се сблъскам с два типа продавачи:

– Токсичния продавач.

– Щастливия продавач.

Токсичният продаваше вестници и списания. Приближих се и видях, че едно от любимите ми списания е изложено на будката. Помолих господина да го разгледам, преди да го купя. Получих равнодушен отказ:

– Тук не се разглежда. Само се купува.

Останах леко изненадан. Отговорих му, че щом не се разглежда, то не се и купува. Той ми отвърна да не се притеснявам, защото щял да го продаде така или иначе.

Въпросният господин пропусна да увеличи оборота си и мисля, че и двамата не останахме доволни от взаимодействието продавач-клиент.

След тази случка с майка ми седнахме да пием кафе. От стола си имах невероятното удоволствие да наблюдавам щастливия продавач в действие.

Той не пропускаше да обслужи любезно всеки един клиент, да го развесели, да го разсмее и да му подари едно приятно преживяване.

В рамките на около половин час искрено се наслаждавахме на магията му.

Преживяното ме накара да се замисля колко важна е нагласата, с която подхождаме към всичко, което правим. Двама продавачи – два напълно различни свята.

Не знам дали щастливият продавач приема работата си като сбъдната мечта, ала определено той извлича най-доброто от нея и от всеки един работен ден.

Освен това допринася за по-доброто настроение на клиентите си. А защо да не съм по-смел и да кажа, че дори допринася и за щастието им.

За себе си избирам и се старая повече да приличам на щастливия продавач. Убеден съм, че така можем само да спечелим повече днес и утре.

PS. В случай, че имате нужда от професионална подкрепа от психолог по пътя към вашия по-добър живот, ще се радвам да се обърнете към мен за консултация.

За още свежи хапки щастие станете ми приятели във

facebook и instagram