Страдам от ниско самочувствие – това е прекрасно!

Едно от любимите ми изказвания е:

– Имам проблем със самочувствието.

Почти винаги отговарям по следния начин:

– Това е прекрасно! Браво на теб!

Отговорът ми предизвиква реакция, която издава леко объркване. Човекът споделя свой важен проблем, а аз му казвам, че това е прекрасно.

Свикнали сме при наличието на проблем да реагираме еднотипно. Обикновено настроението ни спада и ставаме по-угрижени. Започваме да усещаме тежестта на товара, от който ни се иска да се освободим. Тази динамика ни мотивира да потърсим решение, вярвайки, че след като го намерим, всичко ще се промени в позитивна насока. В голяма степен това е така.

Проблемите ни предизвикват да им отговорим подобаващо.

Но първата и най-важна стъпка е да осъзнаем и признаем пред себе си, че имаме проблем. Хората, които отричат неговото наличие, никога няма да намерят работещо решение. Те не търсят, защото няма за какво да търсят.

Затова когато чуя изказването „Имам проблем със самочувствието“, аз знам, че другият е осъзнал и признал наличието на реален проблем. Той/тя вече е направил първата крачка по пътя на позитивната промяна. Узрял е да се превърне в търсач. Как да не се радвам и да не отговоря, че това е прекрасно?!

Ниското самочувствие е разпространен проблем. Освен емоционалния дискомфорт, този проблем ни пречи да покажем на какво сме способни и да разгърнем потенциала си. Често ни държи заключени в сегашната ни зона на комфорт и блокира градивната ни енергия, с която можем да покорим нови лични върхове.

Това е още една причина да се радвам, когато друг ми сподели осъзнато, че усеща вредните ефекти на ниското самочувствие.

Самочувствието е важен елемент от цялостната картина. Дори да имаме необходимите знания, умения, качества и опит, ниското самочувствие не ни позволява да ги използваме на сто процента. Оттук представянето ни започва да страда, което допълнително нанася удар върху самочувствието ни. И така железният хват на омагьосания кръг започва все повече да ни стяга.

Целта е да се освободим от железния хват и да се устремим напред по пътя на позитивната промяна и растеж.

Как?

Темата за самочувствието е комплексна и би било несериозно да отговоря на този въпрос в една статия. Има различни подходи и дузина техники, които работят. Тук ще ви споделя един практичен подход и техника, които са сред моите фаворити.

Главният въпрос е „Как се справяш?“. Възможните отговори са: „Супер“, „Отлично“, „Много добре“, „Добре“, „Средно“, „Лошо“, „Много лошо“, „Трагично“.

Първо отговорете на въпроса „Как се справям?“. Поставете си оценка.

Следващият въпрос е „Откъде знаеш как се справяш?“. За да отговорите, е неизбежно да съотнесете представянето си с определени критерии. Колкото по-ясни и точни са критериите, толкова по-реална ще бъде оценката.

Оценката е стартовата точка за повишаване на самочувствието без значение каква е към настоящия момент.

Следващата стъпка е да си поставите за цел да повишите оценката си. Критериите са вашият ориентир за действие. Те ви казват как би следвало да направите, подобрите, развиете, за да повишите нивото си. Предимството на този подход е, че ви дава информация към какво да насочите градивната си енергия и да спрете да си повтаряте „Аз имам проблем със самочувствието“. Сега имате конкретна задача. И ви чака работа.

Насочете вниманието си, канализирайте усилията си и използвайте ефективно времето си. Резултатите няма да закъснеят. Именно те ще подхранят самочувствието ви. Веднъж като успеете да постигнете желани от вас резултати, вие отправяте най-мощното послание към себе си:

– Аз мога!

Тази позитивна динамика ще ви зареди с достатъчно гориво, за да продължите напред и нагоре към вашите нови лични върхове. Здравословното самочувствие се гради както на миналите успехи, така и на позитивната нагласа „Аз мога“. Ако вярвате, че можете, вие ще дадете всичко от себе си, което увеличава шансовете ви за успех.

Вместо въртенето в омагьосания кръг, вие завихряте позитивна възходяща спирала и започвате да реализирате повече и повече от личния ви и неповторим човешки потенциал. Самочувствието ви ще се стабилизира и ще бъдете достатъчно уверени в себе си, за да знаете на базата на реални преживявания, че можете да го направите.

Бърз тест:

Можете ли да си дадете оценка, базирана на ясни и точни критерии?

При отговор „Да“, вие разполагате със солидна основа за вашето самочувствие.

При отговор „Не“, има опасност да страдате от ниско или нереалистично високо самочувствие.

Не използвайте изказването „Аз имам проблем със самочувствието“ като извинение. Използвайте го като стимул за развитие, подхранвайте самочувствието си и процъфтявайте.

P.S. В ситуации, в които се чувствате неуверени, изяснете си какво бихте могли да подобрите в себе си и действайте. Окуражавайте се с позитивното напомняне „Аз мога“. Направете една стъпка, дори най-малката, и се поздравете.

Успехът се храни с успех.