4 стъпки към успеха – формулата на Тръмп

В книгата си „Не се отказвай“ Доналд Тръмп споделя формула от 4 стъпки към успеха, която е наследил от баща си и използва до днес. Винаги си струва да се учим от успешните и да взимаме най-доброто, което ни предлагат, за да бъдем и ние по-успешни в живота.

Надявам се формулата от 4 стъпки към успеха да ви бъде полезна и да допринесе за вашите успехи и благоденствие.

Ето какво споделя г-н Тръмп:

„От баща си съм научил много. Един от най-добрите съвети, получени от него, е любимата му формула за постигане на успех. Наричам я формула от 4 стъпки към успеха:

  1. Започни.
  2. Направи го.
  3. Направи го, както трябва.
  4. Приключи.

1. Започни.

Започни означава да направите първите крачки. Ако искате да сте част от действието, не можете да гледате отстрани. Определете целта си и се съсредоточете върху нея.

Напишете я.

Доказано е, че да записвате задачите си – дори и само мислено, както правя аз – е много ефективно средство.

Всъщност в главата си винаги трябва да имате три списъка: един на ежедневните си задачи, втори на годишните си цели и трети на целите на живота си.

Всеки ден преглеждайте и мислете върху тези списъци – това е много добър начин за съсредоточаване.

Много от нас не разбират, че стресът е пряко следствие от загубата на фокус, затова се научете да контролирате силата на фокуса и ще преодолявате лесно стресовите ситуации.

2. Направи го.

Понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. На този етап трябва да се изправите срещу трудностите. Очаквайте ги. Бъдете готови за проблемите. Целта им е да ви приближат до успешния краен резултат.

Невероятно е, но подобна настройка много помага, затова вместо „Горкият аз, вижте само какво ми се случва!“ се настройте на „Това се очакваше“.

Не губете фокуса от крайния резултат и проблемите ви ще изглеждат като част от ежедневието, като изгрева и залеза.

3. Направи го, както трябва.

Ето по този въпрос мога и действително съм „труден“.

Знам какво е да си велик. Знам какво е да си посредствен. Посредствеността и аз не се спогаждаме. Имам високо мнение за себе си, поставям си високи стандарти и затова не се примирявам с недостатъчно качественото. Точно затова марката „Тръмп“ е синоним на най-доброто.

Ако имате продукт, търговска марка или фирма, съветвам ви да възприемете същото отношение. По този начин създадох личната си репутация. Способен съм да осъществявам начинанията си на високо ниво. Малко хора биха оспорили този факт независимо дали ме харесват или не.

Мога да постигна крайната цел и всички го знаят. Правя каквото трябва! Стремете се и вие към същата репутация.

4. Приключи.

Този подход ще освободи място за новите вълнуващи проекти, които чакат да бъдат реализирани – от вас. Това е друг пример за дисциплината на фокуса. Когато приключите дадена работа, нужно е да продължите нататък.

Имам хора, които контролират обектите ми и не виждам причина да правя нещо, което другите биха направили вместо мен. Моето задължение е да намирам проекти, осигуряващи работа за всички.

Определете собствените си задължения и канализирайте дейностите си и умствената си енергия в правилната посока.

Ежедневно прилагам формулата от 4 стъпки към успеха. Така организирам плановете и дните си. Тази формула добре работеше за баща ми и служи отлично и на мен. Възползвайте се от нея и вие!“

Формулата от 4 стъпки към успеха наистина е семпла, а семплите неща действат.

Уловката тук е, че колкото и да е работеща тази формула, тя не притежава магически свойства. Затова искам да акцентирам върху думите на г-н Тръмп:

„Ежедневно прилагам формулата от 4 стъпки към успеха.“

Успехът не е плод на случайност – говоря за трайния успех. Успехът изисква от нас ежедневни умни действия.

Вместо заключение:

Възхищавам се на всеки, който се стреми днес да бъде по-успешен от вчера. Възхищавам се на всеки, който има стремежи. Възхищавам се на всеки, който работи със страст.

Ала най-много се възхищавам на всеки, който на първо място преследва мечтите си.

Формулата от 4 стъпки към успеха е прекрасен инструмент. Използвайте я всеки ден и сбъдвайте мечтите си. Те правят живота красив и пълен.