Силата на подсъзнателните програми и на съзнателността

Всяка наша сутрин започва с дузина рутинни действия – ставане от леглото, миене на зъбите, приготвяне на кафе и други. Далеч назад в годините сме усвоили как да извършваме подобни действия и днес те са напълно автоматизирани. Не ни се налага да четем инструкции или някой да ни показва как да ги извършваме.

Този механизъм е истинска благодат за нас. Пести ни време, усилия и ни дава възможност да насочваме мисълта си към по-важни неща. С годините мрежата на автоматизираните ни действия се разраства и укрепва.

Освен действията започваме да усвояваме и да автоматизираме мисли, убеждения, представи и вярвания. Физическите и емоционалните ни реакции и поведението ни изключително силно се влияят от тях.

Това в известна степен е добра новина. Имаме възможност да действаме на автопилот, което осигурява икономичност в ежедневието.

От друга страна, животът ни сблъсква с нови ситуации, в които е по-добре да оставим всичко автоматизирано и да отворим съзнанието си. Тогава можем да погледнем със свежи очи, да проявим креативност, да стигнем до нови решения и да реализираме скритите възможности.

Да изключим автопилота и сами да поемем управлението е умение.

Тази сутрин проведох следния експеримент:

Реших да задам на десет човека въпроса „Колко е часът?“ и да видя кой как ще ми отговори. Десет път ме информираха за точния час.

Ето колко силни са подсъзнателните ни програми, които се състоят от автоматизирани елементи. Нито един от запитаните не даде различен отговор. Свикнали сме когато ни задават въпрос да отговаряме. Въпросът натиска копчето „Старт“ на нашия автопилот и ние реагираме като роботи.

Как да съчетаем подсъзнателните програми и отвореното съзнание?

Отговорът се крие в думата „съзнателност“.

Елитните спортисти работят с елитни треньори. Функцията на последните е да наблюдават и да коригират техниката им. По този начин те не позволяват на елитните спортисти да автоматизират неефективни поведения, които да влошат представянето им.

Съзнателността означава буквално да съзнаваме какво правим в този момент. Благодарение на нея ние се отваряме за непосредственото преживяване.

Опитай:

Измий зъбите си като насочиш цялото си внимание към действието. Остави мислите да минават и да заминават. Почувствай водата, пастата за зъби, четката за зъби. Преживей това действие, сякаш го правиш за пръв път.

Колкото повече изпълваме живота си със съзнателност, толкова по-рядко ще реагираме като роботи. Програмите остаряват и имат нужда от обновление. Нашите също. Съзнателността ни позволява да преживяваме живота непосредствено, да се обновяваме и да бъдем отворени към света.

В този смисъл, заслужава си да изключваме по-често автопилота и да изпълваме дните си с повече съзнателност.

Накрая бих искал да ви задам един въпрос:

– Колко е часът?