Изправи се с лице към проблемите вместо да бягаш

До нас живее прекрасна жена. В живота си винаги се е борила и е давала най-доброто от себе си. Резултатите са налице – шефовете я ценят и разчитат на нея; има собствено жилище; три прекрасни деца…

Няколко важни неща за нея:

1. Обича работата си.

2. Тук, в България, се чувства на мястото си.

3. Има голямо сърце и дава всичко за любимите си хора.

4. Работи здраво и печели достатъчно добри пари.

Все позитивни черти. Парадоксалното е, че именно те я доведоха при мен. Влезна разплакана, отчаяна и объркана. Проведохме следния разговор:

Тя: – Заминавам за Франция да работя там.

Аз: – Как го реши?

Тя: – Искам да избягам от всички. Чувствам се използвана – най-вече за пари. Печеля достатъчно и все ме скубят. В края на месеца съм без нито един лев. Не мога да спестя и стотинка. Ще замина и ще забравя за всички.

Аз: – Да си представим, че нямаш този проблем. Ще искаш ли да заминеш?

Тя: – Не. Тук се чувствам на мястото си. Просто искам да избягам от тях.

Бягството не е най-добрата стратегия.

По-добрата е да решим проблемите си тук и сега. Ако решим да бягаме, твърде често проблемите ще ни настигнат. Уникални бегачи са.

Аз: – Добре. Представи си, че вече си във Франция. Синът ти (пълнолетен е и има собствен бизнес) се обажда и за пореден път ти иска пари. Днес това е по-лесно от всякога – интернет и всичките приложения за безплатна комуникация. Според теб колко вероятно е това да се случи в действителност?

Тя: – Не само че ще се случи. Дори ще ми иска повече пари, защото ще знае, че печеля повече.

Аз: – Как мислиш? Заминаването ли е най-доброто решение?

Тук самата тя осъзна, че бягството е не е оптималното решение за нея. То ще й донесе повече негативи. Най-вече, защото тя иска да продължава да живее живота си в България. Нейната водеща концепция е „Камъкът си тежи на мястото“.

Във всяка една ситуация има повече от едно решение.

Когато се намираме в окото на емоционалната буря, е трудно да виждаме ясно. И все пак, по-добрите алтернативи съществуват. Задачата ни бе да ги намерим. Малко детективска работа.

Аз: – Кой е луд? Който яде баницата или този, който му е дава?

Усмивка.

Аз: – Където и да отидеш, ти винаги отиваш със себе си. Няма как да избягаш от себе си. Какво можеш да направиш тук и сега, за да промениш ситуацията в позитивна посока?

Така стигнахме до ключовото умение да поставяме граници. Границата ясно казва докъде е позволен достъпа и при какви условия можеш да я преминеш.

За нея главната задача е да започне да поставя граници, да казва „Не“ и да научи, тези които я “скубят”, да се оправят сами и да поемат отговорност за себе си.

В рамките на десет-петнадесет минути начертахме план за действие, чрез който тя да се изправи срещу проблемите, а не да бяга. Тя намери по-добрата алтернатива. Тази, която ще й осигури вътрешна хармония и спокойствие.

Тя няма да избяга. Тя ще промени ситуацията и ще покаже още веднъж на себе си и на всички останали колко е силна, борбена и решителна.

Най-важното е, че тя желае да процъфтява и работи за това. 

Ситуациите коренно се променят, когато осъзнаем че има по-добри начини да се погрижим за благоденствието си – нашето и на другите.

Когато ти спрат кранчето, ще трябва да поемеш отговорност за себе си и да действаш. Това си е услуга. Да кажем „Не“ понякога е добре. Особено ако това „Не“, те стимулира да пораснеш и да започнеш да се държиш зряло.

Изправи се с лице към проблемите вместо да бягаш. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Изправи се с лице към проблемите вместо да бягаш. Колкото по-често, толкова по-добре.

Препоръка:

Въздържайте се да решавате докато сте в окото на емоционалната буря. Дайте си време, за да се поуспокоите и изработете най-доброто решение, за да процъфтявате.

P.S. Благодаря на моята клиентка за разрешението да споделя част от нейната история и съвместната ни работа!