Търсачите процъфтяват

Представете си блато. Водата е застояла. Движението отсъства. Носи се лоша миризма.

Сега си представете бърза река. Водата е бистра и следва своя ход. Чува се онзи прекрасен шум. В нея кипи живот.

Коя от двете гледки предпочитате?

Аз съм за втората. И това е моята любима метафора за търсачите в живота.

Търсачите са като бързата река. Те са устремени напред и следват своя път. Именно на него те се срещат със самите себе си и стават по-добри ден след ден. Именно на него те постигат своите цели. Именно на него те създават и допринасят.

Винаги е жалко да видиш човек, който е спрял на едно място и позволява на живота да минава край него. Потенциалът е затапен. Възможностите за пълноценен и смислен живот са блокирани. Жалко.

Добрата новина е, че ние решаваме дали да бъдем търсачи. Ние решаваме дали да развиваме своя уникален потенциал. Ние решаваме дали да трупаме знания, умения и опит. Ние решаваме дали да допринасяме в този живот.

За мен това е един от най-фундаменталните избори, които имаме силата да направим.

Живеем сега. И живеем истински. Нито един миг, минута, ден, седмица, месец и година не се повтарят. Поради тази причина времето е безкрайно важно за търсачите.

За да живеем пълноценно и за да процъфтяваме тук и сега, е добре да си задаваме въпроса “Търсач ли съм?”. Отговорът “Да” не е достатъчен.

По-важното е да можем да посочим конкретни дела, които ни правят търсачи.

Примерни въпроси, които редовно си задавам и чрез които проверявам дали съм търсач:

  1.  Коя е моята цел пред мен за тази седмица?
  2.  Върху кое свое качество работя този месец?
  3. Какво ново научих днес?
  4.  Какво различно направих днес?
  5. Потърсих ли ново решение на онзи нерешен проблем?
  6. Реализирах ли потенциалната възможност пред мен?
  7. Поех ли инициатива без да чакам инструкции и заповеди?

Независимо какви въпроси си задаваме, най-важното е да чувстваме, че продължаваме да търсим и се стремим всеки ден да вървим напред. В това начинание и най-малката стъпка се брои.

Не сме създадени да стоим на едно място. Нашето призвание е движението. И когато направим този избор, ние избираме да живеем по-добре, по-пълноценно, по-щастливо и с принос.

Търсачите процъфтяват.

Задавайте си въпроса “Търсач ли съм?” по-често и бъдете сигурни, че той ще ви помогне да продължавате да градите своя по-добър и по-щастлив живот днес и утре.