Сутрин будиш ли се с усмивка?

Как се събуждаш? Кое е първото нещо, което правиш веднага щом се събудиш? Обръщал ли си внимание на този момент?

Има значение как се събуждаме. Има. Всеки от нас разполага с невероятната възможност да се буди по-щастлив.

Изисква се да направим малка съзнателна промяна. Нищо повече. Малките промени се натрупват и неусетно преобразяват живота ни.

Щастието е съзнателен избор и активни действия. Ти можеш да внесеш повече радост, спокойствие и щастие в живота си още с момента на събуждането.

Бих желал да насоча вниманието ти точно към този момент – когато отваряме очи и посрещаме новия ден.

Събуждаш се и всичко започва отначало. Повечето от нас имат свой сутрешен ритуал. Аз имам. Денят ми започва с приготвянето на вкусно кафе. Този ритуал ми носи наслада и ме зарежда с позитивни емоции.

От друга страна, винаги можем да подобрим качеството на момента, за да ни носи повече щастие. Ще ви споделя една идея, която взех назаем от самият Тик Нат Хан:

– В момента, в който се събудиш, ти можеш да се усмихнеш. Това е усмивката на просветлението. Осъзнаваш, че разполагаш с нови двадесет и четири часа живот – най-ценния дар от всички.

Усмивка на просветлението. Дълбоко. Помисли за секунда върху това определение на големия учител и след това си задай въпроса „Как се събуждам сутрин?“.

Има голямо значение за щастието ни. Голямо.

Днес, преди да започна да приготвям кафето, се усмихвам. Съзнателно практикувам усмивката на просветлението и си напомням, че съм дарен с най-ценния от даровете. Малка промяна. Нали?!

Често разстоянието между нас и щастието е една усмивка. Защо да чакаш? Усмихни се точно сега.

Прави малки позитивни промени. Една по една. Щастието ще те последва, от момента в който се събудиш.

А защо не продължиш с усмивка? Ето 16 идеи, към които можеш да добавяш колкото искаш:

1. Докато си в банята за сутрешния си тоалет, погледни се в огледалото и си подари искрена усмивка. Кажи си „Здравей, прекрасен/прекрасна!“. Опитай да почувстваш как очите ти се усмихват. Дори можеш да се упражняваш да се усмихваш известно време само с очи.

2. Усмихвай се всеки път, когато се погледнеш в огледало, или в други огледални повърхности.

3. Усмихни се за добро утро на всички у дома. Подари им чаровна усмивка.

4. Усмихвай се на приятелите, познатите, колегите, дори на случайните минувачи.

5. Ако видиш на някой билборд реклама, от която някой ти се усмихва, отговори му с усмивка.

6. Наблюдавай хората по улиците. Когато видиш някой да се усмихва, усмихни се и ти. Нека усмивките на другите да ти служат като напомняне за щастие.

7. Опитай през деня да поддържаш лека, почти незабележима усмивка на лицето си. Това ще те накара да се чувстваш много по-добре през целия ден.

8. Когато ти потърсят по телефона, отговори с усмивка. Другият ще почувства разликата.

9. Ако видиш някой по телевизора да се усмихва, усмихни се и ти.

10. Носи снимки на любимите си хора. Когато успееш да откраднеш една свободна минута, разгледай снимките и се усмихни. Друг вариант е просто да затвориш очи и да им се усмихнеш. Възможно е да почувстват необясним прилив на щастие. Но ти знаеш каква причината.

11. Улавяй красивите гледки около теб и се усмихвай. Например погледни слънцето и се усмихни. Погледни небето и се усмихни. Погледни звездите и се усмихни. Ако видиш влюбени да вървят за ръка, усмихни им се. Ако видиш майка с дете, усмихни им се. Ако видиш красива жена или красив мъж – усмихни се. Улавяй красивите моменти с усмивка.

12. Дишай и се усмихвай. Отдели минута-две през деня и се фокусирай върху дишането си. Направи десет вдишвания и издишвания и поддържай лека усмивка на лицето си. Особено когато си под стрес. Диханието е живот. Усмихни се на живота и той ще ти отвърне със същото. Ще се почувстваш по-спокоен.

13. Ако мислиш за даден проблем, мисли за него с лека усмивка. В проблемите се съдържат скрити възможности. От друга страна, когато сме в по-добро разположение на духа, сме по-ефективни в намирането на работещи решения. Усмивка.

14. Пусни любимата си музика и й се наслади с усмивка.

15. Усмихвай се докато приготвяш вечеря за любимите. Истинско щастие е да сте заедно и да имате храна на масата.

16. Преди да заспиш припомни си прекрасните моменти от изминалия ден и се усмихни.

Търси и откривай поводи за усмивка. Разполагаш с невероятен дар. Използвай го!