Четене с разбиране за малки и големи

Във втори клас учениците по-усърдно наблягат на четенето. Да умееш да четеш е първото ниво. Да разбираш прочетеното – второто.

Аз обичам да чета и го правя всеки ден. За мен е важно да разбирам прочетеното и това, което ми харесва да го използвам. Така знанието се превръща в сила. Ако работи и ми носи ползи, супер. Ако не, изтривам информацията от паметта си и освобождавам място за нова, качествена и полезна, която ме прави по-силен.

Четене с разбиране за деца

Преподавателката Ваня Манолова е разработила невероятно помагало – „Пътеводител в четенето“. Ние работим с него. Четем приказки и писмено отговаряме на въпроси. Младият ученик се упражнява да чете, да разбира прочетеното и да намира сам важната информация. Това е невероятно полезен навик, който е част от арсенала на успяващите и щастливи хора.

Четене с разбиране за малки и големи – моят начин

Родителите имаме две основни задължения:

– Да обичаме безрезервно децата си.

– Да ги подготвяме за зрелия живот.

Вече споменах, че аз съм от четящото племе. Тези дни препрочитам книгата на Брайън Трейси „Как да постигаме целите си”. Следващият текст ми направи дълбоко впечатление:

Бистрото – модел на успеха

„Животът прилича повече на бистро, отколкото на ресторант. В ресторанта първо обядвате и след това плащате сметката. А в бистрото трябва да се самообслужите и да платите преди да консумирате. Повечето хора правят грешка, като мислят, че ще платят цената за успеха, след като са го постигнали. Все едно да седят пред камината и да искат първо да получат топлината, а след това да сложат дървата.“

Уха! Право в целта.

Веднага реших да се възползвам от важния урок, който се съдържа в този кратък текст. Връчих книгата на сина ми и му казах, че ще се упражняваме в четене с разбиране. Той прочете текста и аз му зададох следните въпроси:

– Каква е разликата между бистро и ресторант?

– Каква грешка правят повечето хора?

– Какво е необходимо да се направи, за да запалиш камината и да се стоплиш?

– За да си успешен, какво първо трябва да направиш?

Ученикът се справи отлично! Доста важни неща не се преподават в училище. Затова второто задължение е изключителна отговорност на родителите. Колкото по-добре се справяме с него, толкова по-успешно и щастливо ще бъде детето, което обичаме с цялото си сърце.

„Съдбата обича подготвените“

Някои уроци остават за цял живот и определят житейската ни философия и нагласа. Последните две най-добре си проличават в действията ни. Те определят резултатите, които постигаме. А резултатите определят качеството на нашия живот. Четенето с разбиране е мощен инструмент. Използвайте го. Заради децата и самите себе си.

Просто е, нали?!

Предизвикателството се състои в дисциплинираното и последователно изпълнение.