Ах, този шанс!

Работиш усърдно и съвестно. Идваш навреме на работа и оставаш, когато се налага, въпреки че си изморен от работния ден, а вкъщи семейството ти те чака.

Стараеш се да бъдеш ефективен работник и да накараш работодателят ти да е доволен от теб. В крайна сметка си убеден, че това е признак на професионализъм.

Въпреки всичко, което си постигнал, си решил да не стоиш на едно място, а да се развиваш.

Инвестицията

Вярваш, че това е начинът да увеличиш собствения си принос към фирмата, в която си вадиш хляба. Воден от тези мотиви и убеждения, ти се записваш да учиш магистратура с цел да повишиш квалификацията и уменията си.

Инвестираш от собствените си средства и време; трупаш умора, защото събота и неделя, вместо да си почиваш, ходиш на лекции в университета; през седмицата учиш за предстоящите изпити. Идва ти в повечко, но знаеш, че си струва, и продължаваш напред. Целта и стремежът ти те стимулират и ти дават сили.

Държиш на работното място да цари добра и приятна атмосфера. Стремиш се с колегите да се разбираш добре. Винаги си усмихнат и спокоен. Сътрудничиш и помагаш на всеки с каквото можеш в името на общата работа и фирмените цели.

Вярваш, че така трябва да се работи – всеки да дава най-доброто от себе си, за да просперира фирмата и всички да имат сигурно и добро място за работа.

Нещата вървят гладко. Доволен си. От време на време поглеждаш към самия себе си и си казваш, че си на прав път и се справяш добре. Надяваш се началството да е на същото мнение и приемаш неговото мълчание за “Да”.

Мислиш си, че щом не ти се карат, значи са доволни от теб. Дните се нижат един след друг…

Гръм от ясно небе

Един слънчев и усмихнат ден всичко започва, както обикновено. Само където не си и предполагал, че днес ще се сбъдне един от най-големите ти страхове – да останеш без работа.

Все пак имаш толкова разходи да покриваш, кредити да изплащаш, децата растат и искат своето, а и онази почивка в чужбина, за която мечтаете с партньора ти от три години.

Ех! Толкова се стараеш. Но не било писано! В небето пропълзява едно буреносно облаче в лицето на началника ти и като гръм от ясно небе той ти сервира новината:

– А, виж, много ми е трудно, не знам как точно да ти го кажа, но то такова, нали се сещаш, сега тука реорганизация тече, оптимизация на разходите и така, шефът каза, че се налага да те съкратим.

Бум! В главата ти нахлува кръв. Земята се разтваря… пропадаш. Светът ти рухва, разпадаш на хиляди парчета, дори се чудиш дали да не запалиш една цигара – независимо че никога не си пушил.

В съзнанието ти кънти един-единствен въпрос: “Защо точно на мен се случва това?”

Цялата Вселена мълчи. Дори и ти си останал без думи.

Минават няколко дни и започваш да се окопитваш. След още няколко започваш да гледаш по-трезво на нещата и дори се опитваш да ги приемеш. Все пак в живота няма нищо сигурно. Убеждаваш себе си, че не е лично и може да се случи на всеки.

На следващата седмица вече си по-ведър и интуитивно знаеш, че все ще си намериш нова работа. Сещаш за Ницше, който бил казал “Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен!”.

След краткотрайното сътресение отново си във форма и съвсем нормално си отработваш остатъка от едномесечното предизвестие. Човек няма право да губи надежда. И друг път си преживявал тежки периоди.

Ще се справиш и сега. Семейството ти е зад теб и те подкрепя. Приятелите също.

Най-подходящият човек

Това, което не знаеш обаче, е че на шефката в съседния отдел й предлагат повишение. Мястото й остава вакантно. Заместничката й ще поеме нейните функции, но кой ще замести заместничката?

Шефовете започват да се оглеждат за подходящия човек. Трябва им знаещ, можещ, съвестен и сигурен кадър. Ха, какво съвпадение! Ти все още си в орбиталното пространство на фирмата – отработваш предизвестието си.

Шефовете единодушно решават, че именно ти си най-подходящият човек. Правят ти предложение да останеш във фирмата и да приемеш тази възможност. Ще научиш много нови неща, ще обогатиш уменията си, ще направиш още една крачка напред и нагоре. С една дума, ще станеш още по-ценен кадър.

Ще приемеш ли?

Какво значение има. Най-важното е, че най-накрая те похвалиха за усилията, които си полагал и продължаваш да полагаш; за принципите, които следваш; за убежденията, от които се ръководиш.

За цялото си старание ти получи едно негласно признание “Наистина си добър. Имаш пълното право да се гордееш със себе си.”

– Продължавай в същия дух и пази усмивката на лицето си!

P.S. А, за малко да забравя. Благодаря ти за урока, който ми преподаде. Ти ми показа, че човек сам гради щастието си. И когато го прави, съдбата не пропуска да му даде шанс.

Благодаря ти още веднъж! И никога не се съмнявай, че дори да си тръгнеш от тази фирма, ти ще успееш отново!

Ще ме питаш откъде знам. Бих ти отговорил по следния начин:

– “Сигурен съм, защото ти никога не си спирал да сееш семената на успеха”.

Останалото е шанс. Ах, този Шанс!