Нахалното щастие е навсякъде

Към щастието основно има два подхода:

Първият е на големите желания и цели, които сме убедени, че ще ни направят по-щастливи. Например да направим успешна кариера, да срещнем сродната си душа, да се преместим в друг град, да увеличим дохода си, да си купим нова кола, да посетим Индия…

Вторият подход е на по-малките неща. Благодарение на тях ежедневно имаме възможност да се зареждаме с позитивни емоции.

И двата подхода ни носят щастие. Разликата между тях е в честотата. Големите събитията се случват по-рядко и щастието ни трае по-кратко отколкото предполагаме. Малките събития се случват ежедневно. Това е най-голямото предимство на втория подход – 24 часа пълен достъп.

Например за да се усмихнете на непознат не са ви необходими години усилия. Просто се усмихвате и получавате в отговор усмивка. За броени секунди сте една идея по-заредени с щастие.

Улисани в преследването на големите си желания и цели, сме склонни да пренебрегваме ежедневните щастливи моменти. Посетете някое по-оживено място и в рамките на 10 минути пребройте колко видимо щастливи хора ще минат покрай вас.

Не подценявайте тази склонност. Струва си да намалим темпото и да започнем да обръщаме нужното внимание на редовното зареждане с позитивни емоции.

Правило:

Всекидневното преживяване на позитивни емоции е част от чувство ни за щастие.

Изследвания върху позитивните емоции показват, че чрез преживяването им подхранваме щастието си, противодействаме по-успешно на стреса и укрепваме психическа си устойчивост.

Действие:

За да живеете по-щастливо, създавайте и преживявайте повече позитивни моменти. Всеки ден!

Барбара Фредриксън, голямо име в позитивната психология, е провела редица изследвания върху позитивните емоции. В едно от тях, продължило един месец, взели участие 86 души.

Били помолени всекидневно да представят емоционален доклад за преживените емоции от изминалия ден. Чрез докладите тя и екипът й успяват по-детайлно и точно да проследят емоционалното състояние на участниците, техните „възходи и падения“.

Анализираните данни показват, че сравнително кратките приятни моменти осигуряват позитивни емоции, които не са разтърсващи, а по-скоро умерени, но ползите са налице. Вече ви ги споменах. Добре, ще ги повторя.

Кратките щастливи моменти:

– Подхранват чувството ни за щастие.

– Помагат ни да се неутрализираме вредите от негативните емоции.

– Правят ни по-устойчиви.

Как мина денят ти?

Страхотен въпрос. Ако в рамките на минута не можете да споделите ясно три-четири зареждащи преживявания от деня, значи пропускате възможности да живеете по-щастливо. Редовно правете преглед на деня, понякога и на нощта, и бъдете честни със себе си.

P.S. Моля ви, не си казвайте “Знам. Щастието е в дребните неща!”

Щастието е в дребните, в средните и в големите неща – навсякъде. Доста е нахално, нали?!

Въпросът е какво реално правим и заспиваме ли с чувство на удовлетворение.

Упражнение:

Припомнете си вчерашния ден в рамките на две-три минути. Стартирайте хронометъра и споделете на глас вашите щастливи моменти. Имате точно една минута на разположение.

Бях на фитнес. Играх футбол със сина си. Пих кафе със Стоян и изпушихме по една пура. Купих си втора книга на Сет Годин и прочетох петдесет страници. Играх на “Баскетбол” на телефона си.

Напомняне:

Щастието е нахално. Можем да го открием навсякъде.